‘Je bent zo druk, je hebt vast je pilletje niet genomen!’
Veel mensen hebben bovenstaande zin vast wel eens gehoord, maar ADHD is niet alleen maar druk zijn. Impulsieve acties (zoals opeens stoppen met school) of moeite hebben met je aandacht erbij houden, kunnen ook kenmerken zijn van ADHD – dat was een lange zin, heb jij je aandacht er nog bij? Er zijn namelijk drie verschillende soorten ADHD met elk hun eigen kenmerken. Hieronder een korte uitleg:

ADHD-I

ADHD-I, het onoplettende type. Hierbij heb je moeite om je aandacht erbij te houden en deze mensen komen dus vaak dromerig over. Er is hier dus geen sprake van drukte of impulsieve acties.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Snel afgeleid zijn, bijvoorbeeld tijdens het tv kijken afgeleid worden door de vogels die buiten fluiten.
 • Snel vervelen, bijvoorbeeld beginnen met tekenen, maar al snel weer aan een andere taak willen werken.
 • Moeite hebben met plannen en luisteren

ADHD-H

ADHD-H, het hyperactieve en impulsieve type. Niet alleen zijn deze mensen druk, maar zij nemen ook impulsieve beslissingen.

Voorbeelden van hyperactiviteit:

 • Niet stil kunnen zitten op een stoel.
 • Geen rust kunnen vinden, zoals onnodig zorgen maken of gevoelens van ongemakkelijkheid.
 • Niet kunnen ontspannen.
 • Drukte en veel praten.

Voorbeelden van impulsiviteit:

 • Snel dingen willen zeggen en ook snel antwoorden, ook al is iemand nog aan het praten.
 • Niet nadenken over belangrijke beslissingen, zoals de aanschaf van een nieuwe auto.
 • Stemmingswisselingen

ADHD-C

ADHD-C, het gecombineerde type. Dit type ADHD komt het meeste voor. Hierbij zijn mensen dus druk, impulsief en hebben moeite om hun aandacht erbij te houden.

Geschreven door Saskia Peters

Saskia doet momenteel de master Psychologie en Geestelijke Gezondheid richting kinderen en jeugd. Ze loopt stage op een school voor speciaal onderwijs en speciaal voortgezet onderwijs voor kinderen tussen de 4 en de 20 jaar oud. Daarnaast geeft ze huiswerkbegeleiding. Typische eigenschappen die haar omschrijven zijn nieuwsgierig, leergierig, vrolijk en een enorme levensgenieter!

5 comments

 1. Superleuk! En bedankt voor de suggesties. Ik weet ook wel zeker dat ADHD positieve kanten heeft.

  Ik ben erg benieuwd naar je stukje!

 2. Hoi Saskia,

  Het is een erg interessant artikel, maar ook ik ben van mening dat het wellicht leuk is om ook eens de positieve kanten van ADHD te belichten. Naar mijn idee leven er nog teveel negatieve associaties in de maatschappij over dit onderwerp en vooral omdat het tegenwoordig ook een veelbesproken onderwerp is ben ik van mening dat het bij de dagelijkse mens soms aan informatie schort.

  Ik mag zelf graag filosofisch/psychologisch getinte blogs schrijven, gebaseerd op mijn eigen ervaringen/gedachten over een bepaald onderwerp. En ADHD (waarmee ik zelf ook ben gediagnosticeerd) is een onderwerp dat met enige regelmaat terugkomt in mijn blogs. Als je het leuk vind kan je gerust een kijkje nemen op mijn blog (www.halbehibma.blogspot.com).

  Met vriendelijke groeten, Halbe

  1. Hoi Halbe,

   Bedankt voor de suggestie! Mijn bedoeling was totaal niet om ADHD negatief neer te zetten, dit stukje was juist objectief bedoelt.
   Waarom is hyperactiviteit negatief? Ik ben zelf ook behoorlijk druk en vind dit juist een positieve eigenschap. Ook vind ik dat impulsiviteit ook positief kan uitpakken. Spontaan een weekendje Parijs, waarom ook niet!

   Ik zie dus ook zeker de positieve kanten van ADHD en ik ben blij dat anderen daar ook nadruk op leggen.

   Ik zal deze week eens je blog gaan lezen, altijd interessant om ervaringen te lezen. Ik zal binnenkort ook eens gaan kijken om een uitgebreider artikel te schrijven over ADHD. Suggesties zijn altijd welkom!

   Liefs,
   Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *