Als 12-jarige werd hij lid van de zwemvereniging. Hij was echter zo onbekwaam dat hij bij de zwemgroep van 7-jarigen werd geplaatst. Het was gênant, maar hij bleef doorzetten. Volgens zijn moeder leek het zijn intentie om al het water uit het zwembad te slaan. Lang zou hij echter niet in deze groep zwemmen. Binnen een jaar was hij vierde bij de staatskampioenschappen op de 1500 meter freestyle.

Later in zijn leven zou Lance Armstrong onder andere 7 keer de Tour de France winnen, kanker overwinnen en meerdere boeken uitbrengen. Veel mensen zullen Lance Armstrong zien als een echte winnaar. Iemand die tot op het bot gemotiveerd is om te scoren en overal het maximale uit wil halen.

What makes a winner

Wat is het geheim van een winnaar? Zit het in de genen? Is het een speciale trainingsmethode? Of is hier sprake van ’the magic touch’ van een wondercoach?

Net als veel dingen die je in het leven tegenkomt is het een combinatie van factoren. Vaak is de marge tussen slagen en mislukken minimaal waarbij het aankomt op details. Orlick (2000) heeft onderzoek gedaan en kwam met het “Wheel of Excellence”.

Wheel of Excellence

Hoe simpel het er ook uit ziet, er liggen wel degelijk diepere intrinsieke motivaties ten grondslag aan succes. Het is natuurlijk zo dat je een bepaalde aanleg moet hebben voor een sport wil je er kampioen in worden. Het is echter wel zo dat je kunt slagen binnen een sport of vakgebied als je de onderstaande primaire en secundaire ‘voorwaarden’ in het oog houdt.

Het klinkt natuurlijk heel logisch dat je je focus moet behouden en afleidingen moet vermijden. Denk jezelf eens in hoe vaak je gemotiveerd was 5 keer per week te gaan trainen in de sportschool, of 4 weken voor je tentamen te starten met leren. Hoe vaak is dit ook daadwerkelijk gelukt…?

Wanneer je alle randvoorwaarden op een rijtje hebt, komt het aan op de 2 factoren die het succes als lijm bij elkaar houden: geloof in jezelf en een complete toewijding.

Deze twee simpele factoren maken het verschil tussen slagen of falen.

Success in Life

Natuurlijk zijn er andere factoren die effect hebben. Moet je alleen functioneren, of moet je een team aansturen? Is het beter je op je eigen functioneren te richten, of altruïstisch te zijn en je eigen hachje op te offeren voor het teambelang? Niet te vergeten de druk die bij zo’n teamproces komt kijken.

In het dagelijks leven, op je werk of op de universiteit, is het afhankelijk van de bovenstaande factoren of je slaagt. Het is geen garantie, maar een voorwaarde, afhankelijk van de aanleg die je hebt voor hetgeen je doet.

Geschreven door Alex Hellemons

Alex is afgestudeerd Bachelor of Science Psychologie aan Tilburg University. Op dit moment rondt hij zijn Master Social Psychology af, waarbij hij zich richt op de economische track. Daarnaast is hij oud bestuurslid van studievereniging Complex, waar hij de functie van penningmeester heeft bekleedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *