Leven met autisme

Ik ben een autist. Een hoog functionerende autist om precies te zijn. Wat het betekent? Dat ik intelligenter zou zijn dan de gemiddelde autist. Het zegt mij niet veel, maar het geeft wel aan dat ik wat eigenaardig kan overkomen bij de ‘gewone’ mens.

In het VUmc kreeg ik te horen dat ongeveer 10% van de transgenders iets uit het autistische spectrum heeft en dat wordt  ‘veel’ genoemd. Ik vond het opvallend dat zij vonden dat het veel was, want ik vind het zelf opvallend weinig. Omgerekend zou het om 120 personen gaan, dat is 10% van de transgenders die zij in de afgelopen tien jaren behandeld hebben. Waarom er mensen zijn met een vorm van autisme die ook transgender zijn (of v.v.)? Ook zij hebben er geen antwoord op.

Maar wat houdt ‘mijn’ autisme in? Als ik het online opzoek staat er dat het heel erg lijkt op het Syndroom van Asperger. Maar er zitten wel degelijk verschillen met dat Syndroom, zoals minder sociaal, maar visueel beter, ruimtelijke vaardigheden, heel erg nieuwsgierig zijn, moeilijk om zelfstandig te zijn en minder inlevingsvermogen hebben. Ook heb je minder motorieke problemen dan iemand met het Syndroom van Asperger.

Een van de diagnostische punten waar het Dr. Leo Kannerhuis me op toetste was hoe ik reageer op het aanraken van objecten. Het aanraken van papier wanneer mijn vingers nat zijn geweest is voor mij een gevoel wat ik niet uitstaan. En ja, ik neem vaak dingen te letterlijk of te serieus en dat kan om heel eenvoudige dingen gaan. Als voorbeeld: als ik tegen mijn moeder zeg dat ik na het eten onder de douche ga, en ze zegt ‘nee hoor, dat mag niet’, dan moet ik bij mezelf denken “ze grapt het maar”. Als ik in een echt slecht humeur ben gaan dit soort kleine grapjes vaak aan mij verloren..

Gevoel en emoties

Een ander iets is dat ik zelf niet altijd weet hoe ik me voel. Vooral gecompliceerde emoties zijn voor mij zeer moeilijk om te herkennen, niet alleen bij mezelf, maar ook bij anderen. Ik ben vooral in nieuwe sociale kringen stil en luister naar datgene waar de rest van de groep zich mee bezig houdt. Als ik dan een gedachte durf uit te spreken is dat dan vaak een verrassing voor anderen. In mijn vriendengroep, een groep die ik echt goed ken en waar ik al vaker mee heb rondgehangen, durf ik wel mezelf te zijn. Durf is voor mij veilig zijn tussen de mensen die mijn eigenaardigheidjes kennen en begrijpen.

Ik ervaar mijn gevoel als een soort tweede persoon in mezelf. Eentje die me af en toe de juiste antwoorden influistert, me richting geeft in het vreemde leven waar ik in zit. Een persoon die zelf beslist hoe zij eruit wil zien, maar die ik af en toe moet helpen om zich te laten zien. Dit is lastig en moeilijk voor mij. Verschillende vormen van autisme zorgen er geforceerd voor dat kinderen die het hebben, analytischer zijn dan normaal/algemeen is. Het schakelt de emotionele gedachtegang grotendeels uit waardoor ervaring opdoen met emoties beperkt is.

Transgender en autisme

Het Dr. Leo Kannerhuis heeft vast gesteld dat mijn gevoel, mijn wens om vrouw te worden, los staat van het feit dat ik autisme heb. Zij hebben mij verteld dat er ook autisten zijn die het label transgender op zichzelf plakken, enkel en alleen omdat ze denken alle symptomen te hebben. Ik begrijp waarom. Mede dankzij de hedendaagse toegang tot internet kunnen kwalen/problemen etc. leiden tot zelf gediagnosticeerde (zelf geanalyseerde) ziektes en andere aandoeningen. Dat is bij mij niet het geval. Ik heb dan wel ontdekt wat transgender-zijn precies is via internet, maar ik had al jaren dit gevoel. Het is alsof je ziek bent van iets waarvan je de naam niet weet. En daarnaast komt nog de schaamte om het aan iemand te vertellen, omdat je weet dat het niet veel voorkomt.

Hoog functionerende autisme is iets waarmee ik ben geboren en ik leer elke dag om er beter mee om te gaan. Dit proces zal alleen wel mijn hele leven doorgaan, daar houd ik nu al rekening mee.

Mijn volgende blog gaat over mijn stagegesprek.

 

Geschreven door Samantha Vosch

Samantha is het pseudoniem van een 23-jarige transgender die zijn ervaringen met ons deelt in 'het dagboek van een transgender'.

2 comments

  1. Hoi Laura,

   Heb je iemand om erover te praten?

   Ik ben ook (M naar V) transgender en heb, net als Samantha, de diagnose Asperger gekregen. Ik ben 25.
   Afgelopen week ben ik “uit de kast” gekomen tegenover mijn ouders, broertje en zusje. Wat mij daarmee veel heeft geholpen was mensen hebben om mee te praten die hetzelfde hebben meegemaakt.

   Dus als je het er met iemand over wil hebben (anoniem, als je dat wil), stuur me een mailtje 🙂
   katherine0852 [at] gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *