Maakt geld gelukkig? Dit is een vraag die veel mensen al lange tijd bezig houdt en nog steeds regelmatig gesteld wordt. De één beweert stellig dat geld ervoor zorgt dat je geen zorgen hebt en alles kunt doen wat je wilt. Dit zou iedereen gelukkig kunnen maken. De ander stelt juist dat onvoorwaardelijke liefde zorgt voor geluk. De vraag of dit te koop is zorgt dan weer voor een nieuwe discussie.

Kilian Wawoe komt met wetenschappelijke resultaten die wellicht een einde maken aan deze discussie. Wawoe begon zijn carrière in het management van ABN-Amro, maar verliet die wereld voor het onderwijs. Inmiddels geeft hij les op het gebied van Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

In zijn college voor de Universiteit van Nederland legt hij uit waarom mensen die 60.000 euro per jaar verdienen gelukkiger zijn dan mensen die minder verdienen. Het verschil zit hem volgens Wawoe in stress. Wanneer een gezin moet rondkomen met minder dan 60.000 euro per jaar zijn er zorgen over geld. Dit gaat niet direct over of er wel geld is om eten op tafel te zetten, maar meer over de extra uitgaven van een gezin. Gaat de wasmachine kapot of moet er een schoolreisje voor een van de kinderen betaald worden, dan kan dat problemen opleveren. Boven de grens van 60.000 euro zijn deze zorgen niet nodig en is men daarom gelukkiger.

Ook legt Wawoe uit dat het belangrijk is om het geluk van geld in het juiste perspectief te zien. Voor een vrouw uit een derde wereld land kan het krijgen van 5 euro bijvoorbeeld iets heel anders betekenen dan voor een vrouw uit Nederland. Geld kan dan in het ene geval wel gelukkig maken en in het andere geval niet.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de speech van Kilian Wawoe.

 

Geschreven door Klaartje van den Hoogen

Klaartje is derdejaars Psychologie student. Graag wil ze zich specialiseren in de richting van training en coaching. Daarnaast is ze erg geïnteresseerd in hoe mensen tot bepaalde keuzes komen.

1 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *