Boeken kunnen veel met je doen. Op dit moment ben ik bezig met tbcredit Tegen de zon in kijken van de gerenommeerde Amerikaanse psychotherapeut Irvin Yalom. Hij snijdt in dit boek existentiële thema’s aan als onze sterfelijkheid, eenzaamheid, zingeving en vrijheid. Om met het idee om te kunnen gaan dat we allemaal een keertje zullen sterven, kunnen we kracht vinden in de rimpelingen die we veroorzaken bij andere mensen. Ik zou graag mijn eigen rimpeling willen creëren door dit idee hier met jullie te delen.

Steentjes

Wanneer je een steentje in het water gooit, vormen er kringen in het water die steeds groter worden en steeds verder reiken tot ze op een bepaald moment niet eens meer zichtbaar zijn, maar hun invloed wel nog steeds uitoefenen. Ieder van ons is zo’n steentje en de mensen om ons heen zijn het water. Ieder persoon heeft, bewust of onbewust, invloed op andere mensen. De manier waarop je met je geliefden omgaat, raadt geeft aan je vrienden en de buurvrouw helpt in de tuin zijn allemaal stuk voor stuk kleine druppels die op de ander effect hebben. Tegelijkertijd hebben anderen hun effect op jou waardoor bepaalde gedragingen bijvoorbeeld versterkt of verzwakt kunnen worden. Op deze manier beïnvloeden we elkaar in goede of slechte zin. Hoe kunnen deze rimpelingen een verrijking van leven worden?

Steun1001004011526941

Stel je voor dat je een goede vriend hebt die in een lastige periode van zijn leven zit, omdat zijn partner het zojuist heeft uitgemaakt. Je steunt en troost hem, probeert hem wat op te vrolijken en geeft raad waar je kunt. Hij vindt op een gegeven moment een nieuwe liefde, maar gaat verhuizen. Jullie hebben steeds minder contact en verliezen elkaar uit het oog. Na twintig jaar komen jullie elkaar echter weer tegen. De blije ontmoeting uit zich in een avondje vol herinneringen en je vriend vertelt hoeveel steun hij aan je heeft gehad al die jaren geleden. De raad die je hem hebt gegeven geeft hij nu ook aan zijn eigen vrienden en kinderen door, die dit op hun beurt weer meenemen. Je hebt een rimpeling veroorzaakt, zonder dat je hier bewust van was. De volgende generatie is zelfs door jouw goede bedoelingen beïnvloed.

Pay it forward

Het bovenstaande voorbeeld is slechts één van de vele manieren waarop we onze rimpelingen in het water kunnen maken. Je kunt een zinvol leven creëren door je af te vragen wat jouw sterke kanten zijn en hoe je dit door kunt geven aan andere mensen. Als je ooit de film Pay it forward hebt gezien, ken je het concept van een simpel idee dat uitgroeit tot een golf van ontwikkelingen. De werkwijze van de film is simpel: Doe voor drie onbekende mensen een goede daad en geef elk van deze personen de opdracht om ook voor drie anderen een goede daad te doen, enzovoort. Het steentje hoeft alleen maar in het water te vallen om de rimpelingen groter en groter te maken.

Het goede voorbeeld

Ik geloof sterk in het idee dat door zelf het goede voorbeeld te geven, andere mensen vanzelf zullen volgen. Als jij andere mensen helpt, empathie toont, oprechte payitforwardverbintenissen aangaat, dan zullen anderen hierdoor geïnspireerd worden en het zelf ook aandurven zo te leven. Erger je je bijvoorbeeld aan al die idiote mensen in het verkeer? Laat zelf zien hoe het wél moet en geef je goede bedoelingen daarmee door aan de volgende persoon.

Alle problemen zullen hiermee natuurlijk niet van de wereld verdwijnen. Het gaat erom dat je je ervan bewust wordt hoeveel invloed je eigenlijk op een ander kunt hebben en ontdekt welke rimpelingen je zelf kunt veroorzaken. Net zoals ik deze blog schrijf en het idee van Yalom probeer door te geven, kun jij ook met je eigen kracht weer iets doorgeven aan anderen. Een waardevol en rijk leven leiden? Zorg voor jouw rimpeling in het water!

Geschreven door Dea Boom

Dea Boom is in 2012 afgestudeerd als psycholoog en heeft daarnaast een passie voor het geschreven woord. Met behulp van het schrijven van artikelen en blogs probeert ze haar lezers aan het denken te zetten over wetenschappelijke en psychologische onderwerpen. Ze wil graag de brug tussen de wetenschap en het 'gewone' publiek versterken door ingewikkelde vraagstukken voor iedereen begrijpelijk te maken. Daarnaast werkt ze als psycholoog in de studentenhulpverlening en heeft ze een eigen online praktijk: Psychologenpraktijk Boom (www.psychologenpraktijkboom.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *