Liefde is … veel empathie en weinig psychopathie. 

Zet een groep vrouwen bij elkaar en de gespreksonderwerpen zijn al snel: liefde, gevoelens en het delen van geheimen. Zet je mannen bij elkaar en de gespreksonderwerpen zijn al snel: feesten, bier en mooie vrouwen of mannen. Tijdens relatietherapie komt gebrek aan inlevingsvermogen vaak als probleem naar voren. Dit terwijl de partner zich van geen kwaad bewust is. Een goed empathisch vermogen omvat het herkennen en begrijpen van andermans gevoelens. Dat vrouwen empathischer zijn is meerdere malen bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

Een goed empathisch vermogen lijkt dus te zorgen voor een betere relatie. Psychopathie lijkt dit juist tegen te gaan. Mannen scoren hoger op psychopathie in vergelijking met vrouwen. Zij vertonen eerder antisociaal en crimineel gedrag, zijn egocentrischer en impulsiever. Buiten dat de liefde van de man door de maag gaat, zorgt liefde er wellicht ook voor dat de man empathischer wordt? Je lief tevreden houden, is natuurlijk je belangrijkste doel binnen een relatie. Wellicht speelt daarnaast seksuele geaardheid ook een rol en misschien bevat een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen juist eindeloos veel empathie of juist psychopathie? Of is het toch het vrijgezellenleven wat het beste of slechtste in ons naar boven haalt?

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek naar dit onderwerp heeft laten zien dat mannelijke homoseksuelen het hoogst scoren op trekken van psychopathie. In het onderzoek is gekeken naar de samenhang tussen relatiestatus en seksuele geaardheid enerzijds en empathie en psychopathie anderzijds. Verschillende hetero- en homoseksuele, lesbische en biseksuele koppels/singles werd gevraagd om een uitgebreide online vragenlijst in te vullen.

Uit de resultaten bleek dat lesbische singles het hoogste empathische vermogen hadden. Daarnaast scoorden mannelijke homoseksuele singles dus het hoogst op trekken van psychopathie. Het wel of niet hebben van een relatie had geen invloed op de mate van empathie of psychopathie. Het zitten op een roze wolk of het leven als single zorgt er dus niet automatisch voor dat je inlevingsvermogen verhoogt of juist verlaagt.

2012-05-07-empathy

Verklaring

In eerste instantie rijmen deze resultaten wellicht niet met wat je in gedachte had. Zo zou je denken dat homoseksuele mannen wellicht ook vrouwelijke trekken hebben en daardoor hoger scoren op empathie. Wanneer we onderzoek naar psychopaten en psychopathie verder onder de loep nemen, blijkt dat homoseksualiteit onder psychopaten vaak voorkomt. Verklaringen die hierbij een rol kunnen spelen, zijn wellicht de stressoren waar homoseksuele, lesbische en biseksuele personen mee te maken hebben. Denk bij deze stressoren aan: homohaat, negatieve reacties uit de omgeving en seksisme waardoor een beschadiging van het zelfbeeld kan ontstaan.

Wat opvallend is aan dit onderzoek, is dat juist de homoseksuele mannen het vaakst bereid waren om mee te doen, het vaakst open stonden voor vragen en het vaakst geïnteresseerd waren in de uitkomst. Aan inlevingsvermogen en begrip was dus geen gebrek!

Praat, luister en leer

Kortom, of je nu een relatie hebt of dolgelukkig bent met 10 katten en of je nu op vrouwen, mannen of beide valt; het belangrijkste is communicatie. Vraag hoe het met de ander gaat, luister en leer.

“Relationship isn’t about holding hands while you understand each other. It’s about having misunderstandings and still not leaving each other’s hands.”

Bronnen

1 Toussaint, L., & Webb, J. R. (2005). Gender differences in the relationship between empathy and forgiveness. The Journal of Social Psychology, 145, 6, 673. doi:10.3200/SOCP.145.6.673-686.

2 Frick, P. J., O’Brien, B. S., Wootton, J. M., & McBurnett, K. (1994). Psychopathy and conduct problems in children. Journal Of Abnormal Psychology, 103(4), 700-707. doi:10.1037/0021-843X.103.4.700.

3 Connolly, C., & Sicola, M. K. (2005). Listening to lesbian couples: communication competence in long-term relationships. Journal of GLBT Family Studies, 1, 2, 143- 167. doi:10.1300/J461v01n02_09.

Geschreven door Esther Dams

Esther Dams is afgestudeerd voor de Master Klinische Psychologie en de Master Corporate Communication. Naast diverse opdrachten in de Automotive wereld, werkt zij daarnaast als zelfstandig psycholoog. Seksuologie, relatietherapie en coaching vormen haar ambities. De verschillen tussen mannen en vrouwen verder onderzoeken en seksuele onderwerpen bespreekbaar maken, interesseert haar in het bijzonder.

1 comment

  1. “Relationship isn’t about holding hands while you understand each other. It’s about having misunderstandings and still not leaving each other’s hands.”

    Prachtige quote en een interessant stuk om te lezen Esther. Dank hiervoor! Communicatie moet echter wel van twee kanten komen, anders is de relatie gedoemd te mislukken. Mijn partner blijft me wegduwen na intimiteit en ooit houdt het voor mij ook op. De vraag is, wanneer stop je met investeren, wanneer geef je op.

    Gr. E.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *