Don’t stop the music

In de frisse buitenlucht, onder de felle zon met een lekker koud drankje in je hand tussen alleen maar mooie en gezellige mensen. Klinkt dit jou ook als muziek in de oren? Met het mooie weer in het vooruitzicht, begint ook het festivalseizoen weer. Een genot voor concertgangers en dagjesmensen. Dat de zon ons gelukkig maakt, is ons allen bekend. De impact van muziek op onze hormonen, neurotransmitters en ons immuunsysteem is meerdere malen onderzocht*. Maakt de goede muziek ons echt zo gelukkig? Of zijn het de mooie mensen waar je jezelf tussen begeeft? Wat veroorzaakt een festival of concert nu eigenlijk echt bij ons?

Psychologisch onderzoek

Psychologisch onderzoek naar dit onderwerp laat zien dat een festival bezoekje ons stresshormoon aanzienlijk verlaagt. In het onderzoek is voorafgaand aan en tijdens het concert speeksel afgenomen. Vervolgens is gekeken naar de cortisol- en cortisoneniveaus**.

Uit de resultaten bleek dat een cultureel evenement van grote invloed is op de menselijke endocriene activiteit. De muziek verlaagt namelijk het stresshormoon cortisol. Voorheen werden dergelijke studies alleen uitgevoerd in een laboratorium. Dit is de eerste studie die laat zien dat, eveneens in een natuurlijke setting, je stressniveau verlaagd wordt door muziek.  Hoor ik hier een extra reden om vanavond nog een festival ticket te bestellen?!

cortisol2Verklaring

Wanneer je lichaam onder fysieke of geestelijke spanning staat produceert het cortisol. Dit stofje komt vrij als reactie op een stressvolle situatie en zorgt er voor dat je naar deze situatie kunt handelen. Cortisol maakt je alert en zorgt voor een hoger welzijnsniveau, mits het in een lage dosis vrijkomt. Een constante hoge dosis van cortisol kan je ziek maken. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en zelfs impotentie. De muziek bij een festival of concert zorgt er dus voor dat je exact de juiste hoeveelheid cortisol aanmaakt, wat er voor zorgt dat je je relaxt voelt.

Kortom; niet alleen de zomer zelf maakt ons gelukkig, ook een bezoekje aan een festival of concert doet ons goed.

cortisol

p.s. Zijn de festival tickets toch wat prijzig? Geen zorgen, er zijn nog andere manieren om je stresshormoon te verlagen. Wat dacht je van sporten of ontspanningsoefeningen? Lachen is ook een goed hulpmiddel om je cortisolniveau op het juiste peil te houden en het is ook nog eens helemaal gratis!

“Stop focusing on how stressed you are and remember how blessed you are.”

* Fancourt D, Ockelford A, Belai A. The psychoneuroimmunological effects of music: a systematic review and a new model. Brain Behav Immun Feb. 2014;36:15e26

** Fancourt, D., & Williamon, A. (2016). Attending a concert reduces glucocorticoids, progesterone and the cortisol/DHEA ratio. Public health, 132, 101-104.

Geschreven door Esther Dams

Esther Dams is afgestudeerd voor de Master Klinische Psychologie en de Master Corporate Communication. Naast diverse opdrachten in de Automotive wereld, werkt zij daarnaast als zelfstandig psycholoog. Seksuologie, relatietherapie en coaching vormen haar ambities. De verschillen tussen mannen en vrouwen verder onderzoeken en seksuele onderwerpen bespreekbaar maken, interesseert haar in het bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *