Vandaag is het weer zo ver, het is Koningsdag. Misschien ben je gisteren al begonnen met een biertje op het plein in je dorp, want ook Koningsnacht is inmiddels een begrip. Terwijl we allemaal nog een beetje moeten wennen aan de term Koningsdag in plaats van Koninginnedag, is er eigenlijk niet veel veranderd. Er zijn volop festiviteiten voor jong en oud zoals rommelmarkten, festivals en optochten. Maar één ding staat tijdens deze dag centraal: de kleur oranje!

Waar komt de kleur oranje als nationale kleur vandaan?

Je denkt natuurlijk meteen aan onze leider rond 1500: Willem van Oranje. Maar wist je dat Willem van Oranje eigenlijk Willem van Nassau heette? Dit is natuurlijk geen kleur en daarom kon er geen nationale kleur van gemaakt worden. Willem had een neef die in Frankrijk regeerde over het prinsdom Orange. Toen deze neef overleed werden zijn bezittingen overgedragen aan Willem en deze kreeg uiteindelijk de titel: Prins van Oranje. Later werd dit oranje omgevormd naar rood, waardoor de rood wit blauwe vlag ontstond. Gelukkig is oranje toch onze nationale kleur gebleven.

Gevoelens die Oranje oproept

Oranje wordt gezien als de kleur van humor, optimisme en plezier. Hierdoor gebruiken veel logo’s van pretparken en entertainmentbedrijven de kleur. In Nederland krijgen mensen bij oranje natuurlijk een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid met ons koningshuis. Niet voor niks zie je in de logo’s van grote Nederlandse bedrijven zoals Nationale Nederlanden, ING en Rabobank de kleur terugkomen. Alhoewel dat dan weer niet echt bedrijven zijn waar je om moet lachen…

candles-168011_960_720

Voor hete vuren

Dat je bij oranje aan sfeer denkt is natuurlijk ook niet gek. Wat geeft er nou meer sfeer dan een open haard met gloeiend (oranje) hout en oranje vlammen? Ik hoor het je denken: Een heel plein vol oranje geklede voetbalsupporters. Kortom; Oranje staat voor vuur. Zijn wij even blij dat Willem het Prinsdom Oranje heeft gekregen van zijn overleden neef en niet bijvoorbeeld het Zwarte Woud, dan hadden we er vandaag een stuk minder vrolijk bij gestaan!

Wil je meer lezen over de psychologie van de kleur, klik dan hier.

Geschreven door Renske van der Linden

Renske is vorig jaar afgestudeerd als Economisch Psychologe. Na haar afstuderen heeft ze een reis door Azië gemaakt. Nu is ze aan het werk als Consultant in de energiebranche. Ze schrijft graag over psychologische verklaringen van dagelijkse gebeurtenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *