Een tijdje geleden schreef het SPS-NIP op PsyBlog een artikel over het vinden van een baan als pas afgestudeerde psycholoog. We weten dat het tegenwoordig niet alleen in de psychologiebranche lastig is om een baan te vinden. Maar het wordt beter. Eva en Lotte hebben de afgelopen 3 jaar dit probleem letterlijk in beeld proberen te brengen met hun documentaire die op 7 mei op NPO 3 is uitgezonden. Een van de gevolgde baanzoekenden was Marleen. Zij zoekt al 3 jaar tevergeefs naar een baan in de psychologie. PsyBlog ging met haar in gesprek.

“Te weinig ervaring, dat is de reden die ik eigenlijk bijna altijd terugkrijg bij een afwijzing.” De afgelopen drie jaar heeft Marleen al ontelbaar veel sollicitatiebrieven verstuurd. Al bijna 3 jaar geleden is ze aan de Universiteit van Leiden afgestudeerd als kind- en jeugdpsycholoog. Tijdens haar studie heeft ze verschillende studie gerelateerde bijbaantjes gehad. Tijdens haar master kreeg ze bij een lezing over de arbeidsmarkt zelfs te horen dat ze echt wel een streepje voor had op de andere studenten. Maar hoe kan het nou dat ze dan toch geen baan heeft kunnen vinden tot nu toe?

Schermafbeelding 2016-06-30 om 11.13.20Marleen weet het zelf ook niet: “Ik denk dat het belangrijk is dat het probleem wat meer onder de aandacht wordt gebracht. Dat is ook de reden waarom ik me heb opgegeven voor de documentaire van Lotte en Eva.” Als ze om zich heen kijkt zijn er wel een aantal studiegenootjes die bijvoorbeeld bij hun stageadres zijn kunnen blijven hangen. Toch zijn er veel lotgenoten en dat geeft haar wel een goed gevoel: “Hierdoor voel je je niet alleen, we hebben zelf tijdens een seminar een intervisie groepje opgericht waarbij we elkaar helpen, adviseren en praten over het werk. We zijn dan misschien wel concurrenten van elkaar maar als je dé vacature doorstuurt naar iemand is de kans dat hij aan jou denkt wanneer er iets vrij komt natuurlijk groter.” Zo is het natuurlijk belangrijk om een netwerk te creëren en te hopen dat het balletje zo een keer de goede kant op gaat rollen.

Tegenwoordig is LinkedIn natuurlijk de grootste netwerksite als het gaat om het vinden van een baan. Toch is dat lastig in deze branche. “Bedrijven zijn vaak vrij oppervlakkig op social media. Je krijgt in sollicitatietrainingen en webinars vaak mee dat je iets moet zoeken wat aansluit bij jezelf en daar je brief op moet richten. Dit is door de algemeenheid moeilijk.” Ook solliciteren op een andere manier zoals met een videopitch lijkt haar geen goed idee in deze sector. Je kan je voorstellen dat de moed haar af en toe in de schoenen zakt, maar toch zet ze door. Als ik vraag wat ze zou kiezen als ze wat anders zou gaan doen zegt ze vol overtuiging: Klinische Neuropsychologie. Het is dus wel duidelijk, Marleen is een psychologe in hart en nieren en het is jammer dat ze met al haar kennis en mogelijkheden niet al drie jaar aan het werk is om kinderen te helpen!

Aan de hand van de uitzending werd het LinkedIn profiel van Marleen wel vaker bekeken maar de gouden tip zat er nog niet bij. Mocht jij die wel voor haar hebben, stuur dan een mailtje naar redactie@psyblog.nl.

Wij zijn benieuwd naar jou ervaring: Ben jij afgestudeerd in de psychologie, laat hieronder in een reactie weten hoe jouw zoektocht naar een baan is verlopen!

Geschreven door Renske van der Linden

Renske is vorig jaar afgestudeerd als Economisch Psychologe. Na haar afstuderen heeft ze een reis door Azië gemaakt. Nu is ze aan het werk als Consultant in de energiebranche. Ze schrijft graag over psychologische verklaringen van dagelijkse gebeurtenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *