Hoewel ze elkaar op de tennisbaan al jaren lang het leven zuur maken, lijkt het er soms op dat er een vriendschap is ontstaan tussen Rafael Nadal en Roger Federer. Zeker in deze Youtube video heeft het er alle schijn van dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Maar kan dat wel, een vriendschap tussen twee rivalen?

Elkaar steeds weer tegenkomen

De kans is groot dat Federer even moest slikken toen Nadal de nummer 1 positie van hem af pakte, en hem meermaals versloeg in Grand Slam finales. Toch is het absoluut mogelijk dat er een vriendschap is ontstaan tussen de twee. Een factor die aan een vriendschap kan bijdragen is het ‘mere exposure effect’. Het mere exposure effect beschrijft het fenomeen dat we mensen steeds leuker gaan vinden naarmate we ze vaker tegen komen, zelfs als we nog nooit met ze hebben gesproken (Moreland & Zajonc, 1982)! Het mere exposure effect werkt overigens alleen wanneer onze indruk van een persoon neutraal of positief is. Mensen die ons irriteren gaan we nog vervelender vinden wanneer we vaak in de nabijheid van deze persoon zijn. Nog voordat Nadal een echte rivaal van Federer werd kwamen ze elkaar al regelmatig tegen op tennis toernooien. Dit kan er dus voor hebben gezorgd dat de twee elkaar aardig zijn gaan vinden.

Overeenkomsten tussen de sporters

Daarnaast vinden mensen elkaar aardiger als ze (denken dat ze) veel met elkaar gemeen hebben (Moreland & Zajonc, 1982). Topsporters leven een heel ander leven dan de gemiddelde mens. Ze zijn van jongs af aan druk bezig met het ontwikkelen van hun professionele carrière en brengen uren door op de tennisbaan. Samen met hun leeftijdgenootjes in de sport reizen ze heel de wereld over om wedstrijden te spelen. Topsporters groeien dus op in een unieke situatie, die ze eigenlijk alleen delen met hun rivalen binnen de sport. Dit werkt vriendschappen tussen rivalen in de hand. De situatie van Nadal en Federer is nog unieker, beiden groeiden uit tot publiekslievelingen, beiden behoren al jaren tot de wereldtop van tennis, en beiden kregen te maken met nieuwe rivalen zoals Murray en Djokovic. Ook maakten ze samen bizarre situaties mee; niet veel tennissers kunnen zeggen dat ze een wedstrijd hebben gespeeld op een drijvende tennisbaan in de Perzische Golf.

Een echte bromance?

Federer heeft in meerdere interviews gezegd dat hij benieuwd is hoe zijn band met Nadal zich zal gaan ontwikkelen wanneer hij stopt met tennissen. Een voorproefje daarvan hebben we al gehad. Nadat Federer geblesseerd moest afhaken tijdens het tennisseizoen van 2016, pakte hij het vliegtuig naar Spanje om bij de opening van Nadal’s tennisacademie te zijn. Het lijkt er dus op dat hij Nadal’s gezelschap opzoekt. Daarnaast hebben de twee tennissers voor september iets bijzonders in hun agenda staan. Nadal en Federer zullen in de Laver Cup voor het eerst een dubbel team vormen. De toekomst zal uitwijzen of er echt sprake is van een bromance tussen Nadal en Federer, maar het is zeker niet onmogelijk!

De vriendschap tussen Federer en Nadal zal eerst nog op de proef worden gesteld. Ze zullen namelijk zondag 29 januari 2017 tegen elkaar strijden in de finale van de Australian Open! Gaan jullie kijken?

 

Bron
Moreland, R.L., & Zajonc, R.B. (1982) Exposure effects in person perception: familiarity, similarity, and attraction. Journal of experimental social psychology, 18, 395-415.

Geschreven door Fleur van Rens

Dr. Fleur van Rens is als ‘lecturer sports psychology’ verbonden aan Murdoch University. Fleur’s PhD richtte zich op het bevorderen van het welbevinden van topsporttalenten. Daarnaast is Fleur geïnteresseerd in onderzoek met betrekking tot het bevorderen van welzijn en prestaties van topsporters en circus artiesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *