December is niet alleen de meest gezellige, maar ook de drukste maand van het jaar: vol feestdagen, de bijbehorende sociale verplichtingen, cadeaustress en natuurlijk gaat het gewone leven ook gewoon door. Wat doe jij eraan om deze feestmaand goed door te komen? Met deze vier tips vergeet je in alle drukte in ieder geval niet te genieten!

1. Verplichtingen

Velen zien het samenzijn met familie en vrienden tijdens kerst als een verplichting. Ik hoor het ze zeggen: “Eerste kerstdag moeten we naar mijn ouders. En daarna moeten we naar mijn schoonouders aan de andere kant van het land.” Het lijkt alsof er als een berg tegenop gekeken wordt. Stel jezelf eens de vraag; is dit écht een verplichting, of misschien toch een eigen keuze? Vaak blijkt namelijk dat je zelf eigenlijk ook heel graag je (schoon)ouders ziet tijdens kerst. Er zijn vast redenen waarom je die keuze maakte. Richt je daar op, want bedenken waarom je ergens wél wilt zijn, zorgt voor veel meer positiviteit. Blijkt dat je deze keuze maakte om een ander blij te maken? Dan kan je jezelf afvragen of je volgend jaar niet eens voor jezelf kan kiezen. Deel jouw kerst zo in dat jij de meest vriendelijke tijd van het jaar niet als verplichting of last gaat zien!

2. Imperfecte kerst

Mensen hebben vaak een bepaald beeld van hoe kerst gevierd moet worden. Dit zorgt ervoor dat je in je hoofd een perfect plaatje creëert van hoe de kerstdagen eruit zouden moeten zien. Hiermee maak je een gezellige avond voor jezelf wel lastig, omdat je dan aan die verwachtingen wilt voldoen. Hoe perfecter je de boel probeert te organiseren, hoe groter de kans is dat er iets niet naar je zin is. Accepteer dat je niet alles onder controle hebt en waardeer imperfectie. Hoe meer je imperfectie weet te waarderen, des te meer diepte en voldoening je zult halen uit ieder moment.

3. Stress

De feestdagen kunnen bij velen voor stress zorgen. Je moet er namelijk voor zorgen dat je je cadeaus op tijd binnen hebt. Dat je nog even gauw naar de kapper gaat en dat je je beste pak voor het kerstdiner in huis hebt. Dan hebben we het nog niet eens over de stress die komt kijken bij het verzorgen van een kerstdiner!
Probeer deze stress te voorkomen met een goede voorbereiding en planning. Zorg er zo voor dat je voor minder verrassingen komt te staan. En heb je alles goed geregeld? Laat de dingen dan vooral op je afkomen. Ontspan en go with the flow. Geniet van de gezelligheid en van de mensen om je heen!

4. Bewegen

Ik weet als geen ander hoe lekker het is om na het diner lekker uit te buiken op de bank! Of om ‘s middags gezellig spelletjes te spelen. Maar helaas beweeg je hierdoor te weinig. Beweging is niet alleen goed voor je lichaam en stofwisseling: je geest komt ook weer even tot rust. Bewegen zorgt ervoor dat je stresshormonen worden afgevoerd doordat je geluksstofjes zoals serotonines aanmaakt die de stress verminderen. Daarnaast kan het ook nog eens heel gezellig zijn om met zijn allen te gaan wandelen!

Graag wens ik je natuurlijk een hele gezellige en ontspannen kerst toe. Welke tips heb jij om de feestdagen stressloos door te komen?

Geschreven door Elke van Hal

Elke is afgestudeerd als leerkracht basisonderwijs en heeft daarna drie jaar voor de klas gestaan. Momenteel werkt ze als projectmanager en geeft ze hier en daar zakelijke trainingen. Elke is dol op psychologische documentaires en volgt vele series. Ook is ze vaak te vinden in de dansschool waar ze dansles geeft en choreografieën maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *