Woensdag 10 oktober was het World Mental Health Day. Een belangrijke dag op veel plekken in de wereld, omdat er aandacht gevraagd wordt voor geestelijke gezondheidsproblemen. In dit blog wil ik het hebben over de rol van social media in het veroorzaken van een depressie.

Maakt het excessief gebruik van social media ons ongelukkig? Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen sociale media en depressie. Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Newcom blijkt dat tieners en jongvolwassenen die de meeste tijd op Instagram, Facebook en andere platforms doorbrengen, een aanzienlijk (van 13 tot 66 procent) hoger gerapporteerde depressie hebben dan degenen die minder gebruik maken van social media. Eén van de belangrijkste oorzaken is dat veel jongeren minder tijd besteden aan het hebben van persoonlijk contact met hun leeftijdsgenoten en steeds meer bezig zijn om online contact te hebben, wat dus voornamelijk via social media gebeurt. Het probleem is echter dat dat dit contact vaak oppervlakkig is en hierdoor het gevoel van verbondenheid, wat iedereen nodig heeft, ontbreekt.
Een andere oorzaak is de angst om iets te missen op onze social media platform. Dit wordt ook wel ‘FOMO‘ genoemd, wat staat voor Fear of missing out. Het is de angst om niet verbonden te zijn met onze sociale online wereld en daardoor bang zijn om berichten te missen. Soms helpt het ons om aan de realiteit te ontsnappen, omdat we constant op zoek zijn naar nieuwe berichten die ons uiteindelijk minder sociale voldoening geven. Een andere theorie is dat veel jongeren zich vergelijken met andere mensen op social media. Op zich is daar niks mis mee. Echter is vaak het geval dat jongeren vaak niet door hebben dat veel foto’s bewerkt zijn en een slechte weergave van de realiteit geven. Veel jongeren voelen zich daarna slecht en hun zelfvertrouwen loopt een deuk op.

Hoewel er nog geen overtuigend bewijs is dat het gebruik van sociale media daadwerkelijk een depressie kan veroorzaken, zijn er genoeg signalen dat het jongeren negatief kan beïnvloeden. Het is dus slim voor jongeren om regelmatig te praten met hun ouders over hun social media gebruik. Sommige jongeren vinden het niet fijn om problemen met hun ouders te bespreken, voor hen is het mogelijk om (anoniem) contact op te nemen met de organisatie MINDkorrelatie. Daaruit kan blijken of het op een gezonde manier gebeurt en of er geen depressie op de loer ligt. Kortom, de manier waarop social media gebruikt wordt, is de belangrijkste factor of het het uiteindelijk resulteert in een depressie

Dit artikel is geschreven door Beau, teamlid van MyTherapy, een product van Smartpatient, dat bijdraagt aan het voorkomen van depressies en zelfdoding. Beschikbaar in de App store en in Google Play

Geschreven door Beau Menke

Dit artikel is geschreven door Beau Menke, teamlid van MyTherapy. MyTherapy is een product van Smartpatient, dat bijdraagt aan het voorkomen van depressies en zelfdoding.

2 comments

  1. Hoi Beau, je geeft aan dat uit onderzoek van Newcom blijkt dat tieners en jongvolwassenen die de meeste tijd op Instagram, Facebook en andere platforms doorbrengen, een aanzienlijk hoger gerapporteerde depressie hebben dan degenen die minder gebruik maken van social media. Ik heb het rapport van Newcom gedownload, maar er wordt geen melding gemaakt van samenhang met depressie. Ik ben benieuwd of je beschikt over onderzoeken die hier wel op in gaan.

    1. Dit zijn zijn geen onderzoeken die dubbelblind worden uitgevoerd. De conclusies zijn dan ook interpretaties van de uitkomsten. Toch kan ik beamen dat er wel een verband zit en dit kan je toetsen door te kijken naar de dopamine respons op social media. Het najagen van dope zal in veel gevallen kunnen leiden tot individualisme omdat serotonine niveaus dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *