Enkele dagen voor kerst kreeg ik een nieuwe opdracht in mijn zakelijke mailbox : het herbouwen van een bestaande website. Ik ging meteen op onderzoek uit en bestudeerde de huidige site. Het is een opdracht voor een grote organisatie, de grootste tot nu toe. Ik denk dat ik niet goed lees: krijg ik die opdracht, van zo’n grote instelling? Maar ik lees het wél goed.

Omdat ik weet dat ik de opdracht aan kan, mail ik de instelling direct voor het maken van een afspraak. Ik krijg binnen vijf minuten een mail terug: afspraak is gemaakt in de tweede week van januari 2020. Ik wens ze nog fijne feestdagen en sluit mijn mailprogramma.

Ik verwonder mij nog steeds over het feit dat ik sinds zo’n anderhalf jaar grote opdrachten mag uitvoeren. Ik bouw websites, maar doe ook grafisch ontwerp. Vaak gaat dit samen met het ontwerpen van een bedrijfslogo of het bewerken van foto’s di e daarna op de desbetreffende website komen.

Ik heb een schizoaffectieve stoornis en sinds een half jaar is daar nog een diagnose bij gekomen: autisme. En toch loopt het ICT-bedrijf van mijn man en ik goed, ik vraag mezelf af hoe kan dat? Is dat ondanks, of dankzij?

Ik denk dat het door beide komt. De nadelen van mijn aandoeningen zijn gevoeligheid voor stress en erge behoefte aan structuur, maar toch doe ik dit werk al ruim vijf jaar. Ik denk dat ik e.e.a. coupeer door het maken van dag- en weekplanningen. Daarnaast plan ik de individuele sites en werk ik met concrete actiepunten. Hierdoor maak ik mijn werk en mijn leven behapbaar en stel ik concrete doelen, een beetje zoals SMART doelen. Door creatief hiermee om te gaan kan ik mijn werk en andere activiteiten goed over de dagen en weken verspreiden. Ik houd elke dag en elke week tijd vrij voor onverwacht extra werk, bijvoorbeeld voor het bijwerken van de website van een bestaande klant.

De voordelen van mijn aandoeningen – denk ik –  zijn een verhoogde creativiteit en inbeelding waardoor ik letterlijk dingen voor me zie, wat in mijn geval goed is voor het functioneren: creatief beroep, een verhoogde empathie, humor, hyperfocus op mijn. Ik ben goed met computers, perfectionistisch – al is het de vraag wie perfectionistische is: de klant of ik – accuraatheid en ik ben altijd eerlijk.

De eerste vier lijken de voordelen van een psychose-gevoeligheid, vanaf de hyperfocus zijn het (bekende) kwaliteiten van mensen met autisme (ASS). Eigenlijk ben ik een vrouw met veel eigenschappen en daar zitten ook kwaliteiten bij. De medaille heeft altijd twee kanten, net zoals een diamant meerdere facetten heeft. De laatste tijd houd ik mij vooral bezig met de zonzijde van de medaille: de voordelen van mijn aandoeningen, gevoeligheden. Als er geen voordelen waren geweest, als ik geen kwaliteiten als mens had gehad, dan had ik het nooit zover gered. Naast mijn gevoeligheden heb ik natuurlijk nog andere eigenschappen, zoals doorzettingsvermogen.

Ik denk dat het belangrijk is om op een integrale, holistische wijze naar de zaak te kijken.
Ik denk dat ik daar ook mijn antwoord heb.

Geschreven door Diana

Diana is geboren en opgegroeid in Limburg. Voor de liefde is ze 15 jaar geleden naar Groningen verhuisd. Diana is een zeer intelligente vrouw die last heeft van een schizoaffectieve aandoening. Dit betekent dat ze zowel psychosen als stemmingswisselingen kan hebben. Soms komt dit terug, wat dan meestal te maken heeft met te veel (langdurige) stress. Diana schrijft veel, bouwt websites, heeft een goede relatie met haar partner met wie ze samenwoont en ze heeft leuke hobby's en sociale contacten.

3 comments

  1. Hoi Nicole
   dank je voor je reactie!
   Het voelt (zo nu en dan/regelmatig) eigenlijk net aan als koorddansen maar dan wel met inmiddels enige ervaring met koorddansen.

   De grenzen/beperking blijft echter bestaan.

   Het lijkt erom te gaan, binnen je grenzen goed omgaan met je kwaliteiten/positieve kanten en je daarin/daarmee ontwikkelen.
   Dat geeft een gevoel van ‘stromen’.

   Als ik dit werk doe, ervaar ik minder klachten/ervaar ik mijn kracht, en dat vind ik erg fijn.
   Hartelijke groet
   Diana

 1. Hoi Diana,
  Wat knap dat je je kwaliteiten met deze pittige aandoening-combinatie toch zo goed in kunt zetten! Geloof in jezelf en laat je leiden door je dromen en doe vooral wat je leuk vind, je krijgt hierbij zeker wat je al zegt, een mooie eigenschappen combinatie cadeau erbij.

  En geef jouw persoonlijke grenzen en jouw comfortzone goed aan aan jezelf EN ANDEREN, bij beide aandoeningen versmelten deze mensen te snel en teveel met de omgeving innerlijk en in gedrag, grenzen vervagen tussen de beleving van de persoon en de omgeving, dat kan voor nare ervaringen zorgen als dat te ver gaat. Schizoaffectief is echt het ergste wat je kunt krijgen, naar mijn idee van wat ik heb gezien van diagnosen, al heb je gelukkig ook langere stabiele periodes ertussen waarschijnlijk.

  Het valt me op dat mensen met een schizoaffectieve stoornis vaak zware levensproblemen hebben gehad of veel meegemaakt vergeleken met anderen, of er vaak allerlei aandoeningen van allerlei aard daaronder al zaten die zich al hadden opgebouwd, kan dat kloppen? Of kan het ook zonder duidelijke aanleiding ontstaan uit het niets?

  Zelf heb ik sec ASS. Het valt me op dat in families met autisme ook veel schizoaffectieve stoornis voorkomt om onduidelijke redenen. In mijn familie komen/kwamen deze labels ook meerdere keren voor namelijk, al heette het vroeger wel officieel anders, bij vrij nauw verwanten was dit het geval. Alleen jou combinatie (dus die 2 diagnosen binnen 1 persoon) komt niet in onze familie absoluut niet voor. Wel schizoaffectief in combinatie met borderline, of ze hadden van kinds af aan al ernstige chronische depressieve periodes, anderen weer manische of agressieve periodes en gedragsproblemen. Ze hadden allemaal wel als kind al andere psychische problemen.

  De schizoaffectieve stoornis vindt ik zelf zeer heftig en je kunt er heel erg ziek van worden heb ik van dichtbij meegemaakt.
  Maar het zijn vaak mensen die zeer scherp omgevingen aanvoelen en door mensen heen kunnen kijken, en zeer, maar dan ook zeer creatief zijn en zelfs paranormaal begaafdheid komt ook meer voor, zo scherp kunnen ze dingen aanvoelen en verder voelen dan anderen dat kunnen. Maar met jou combinatie ben jij eigenlijk 4X meer extra prikkelgevoelig dan iemand met alleen autisme.

  Beelddenken en opgaan in fantasie (dus niet zozeer paranormale gaven) kan trouwens ook bij alleen autisme, niet alleen bij schizoaffectieve stoornis. Dat komt omdat verreweg de meeste mensen met autisme vanuit hun rechterhersenhelft functioneren, een kleiner dele ook links, maar dat komt minder voor.

  Echt beste Diana, probeer niet in labels te denken (heel moeilijk voor ons ASSers!!!!), maar probeer in “Diana eigenschappen en mogelijkheden” te denken. Je heb een zeer heftige moeilijke aandoening-combiantie, maar ook een zeer mooie rijke wereld op momenten dat het goed met je gaat.
  Met andere woorden, stop met onderdrukken van gevoelens waar je last van hebt en stop je gevoelens niet onder stoelen en banken als het niet meer gaat vanwege opkroppen van prikkels en gevoelens, en erken hoe je je voelt, alles mag er zijn en jij zoals je bent en je je voelt mag er zijn. Deel je gevoel en geluksmomenten met lieve andere mensen die er echt voor je kunnen zijn. Maar ondertussen wel lekker aan je zelfontwikkeling werken en aan keuzes die jouw zo gelukkig maken en blijf heel, heel dicht bij jezelf, en houdt je bezig met universele spiritualiteit, die niet en nooit oordeelt en 1 en al liefde is! 🙂 :)!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *