Enkele dagen voor kerst kreeg ik een nieuwe opdracht in mijn zakelijke mailbox : het herbouwen van een bestaande website. Ik ging meteen op onderzoek uit en bestudeerde de huidige site. Het is een opdracht voor een grote organisatie, de grootste tot nu toe. Ik denk dat ik niet goed lees: krijg ik die opdracht, van zo’n grote instelling? Maar ik lees het wél goed.

Omdat ik weet dat ik de opdracht aan kan, mail ik de instelling direct voor het maken van een afspraak. Ik krijg binnen vijf minuten een mail terug: afspraak is gemaakt in de tweede week van januari 2020. Ik wens ze nog fijne feestdagen en sluit mijn mailprogramma.

Ik verwonder mij nog steeds over het feit dat ik sinds zo’n anderhalf jaar grote opdrachten mag uitvoeren. Ik bouw websites, maar doe ook grafisch ontwerp. Vaak gaat dit samen met het ontwerpen van een bedrijfslogo of het bewerken van foto’s di e daarna op de desbetreffende website komen.

Ik heb een schizoaffectieve stoornis en sinds een half jaar is daar nog een diagnose bij gekomen: autisme. En toch loopt het ICT-bedrijf van mijn man en ik goed, ik vraag mezelf af hoe kan dat? Is dat ondanks, of dankzij?

Ik denk dat het door beide komt. De nadelen van mijn aandoeningen zijn gevoeligheid voor stress en erge behoefte aan structuur, maar toch doe ik dit werk al ruim vijf jaar. Ik denk dat ik e.e.a. coupeer door het maken van dag- en weekplanningen. Daarnaast plan ik de individuele sites en werk ik met concrete actiepunten. Hierdoor maak ik mijn werk en mijn leven behapbaar en stel ik concrete doelen, een beetje zoals SMART doelen. Door creatief hiermee om te gaan kan ik mijn werk en andere activiteiten goed over de dagen en weken verspreiden. Ik houd elke dag en elke week tijd vrij voor onverwacht extra werk, bijvoorbeeld voor het bijwerken van de website van een bestaande klant.

De voordelen van mijn aandoeningen – denk ik –  zijn een verhoogde creativiteit en inbeelding waardoor ik letterlijk dingen voor me zie, wat in mijn geval goed is voor het functioneren: creatief beroep, een verhoogde empathie, humor, hyperfocus op mijn. Ik ben goed met computers, perfectionistisch – al is het de vraag wie perfectionistische is: de klant of ik – accuraatheid en ik ben altijd eerlijk.

De eerste vier lijken de voordelen van een psychose-gevoeligheid, vanaf de hyperfocus zijn het (bekende) kwaliteiten van mensen met autisme (ASS). Eigenlijk ben ik een vrouw met veel eigenschappen en daar zitten ook kwaliteiten bij. De medaille heeft altijd twee kanten, net zoals een diamant meerdere facetten heeft. De laatste tijd houd ik mij vooral bezig met de zonzijde van de medaille: de voordelen van mijn aandoeningen, gevoeligheden. Als er geen voordelen waren geweest, als ik geen kwaliteiten als mens had gehad, dan had ik het nooit zover gered. Naast mijn gevoeligheden heb ik natuurlijk nog andere eigenschappen, zoals doorzettingsvermogen.

Ik denk dat het belangrijk is om op een integrale, holistische wijze naar de zaak te kijken.
Ik denk dat ik daar ook mijn antwoord heb.

Geschreven door Diana

Diana is geboren en opgegroeid in Limburg. Voor de liefde is ze 15 jaar geleden naar Groningen verhuisd. Diana is een zeer intelligente vrouw die last heeft van een schizoaffectieve aandoening. Dit betekent dat ze zowel psychosen als stemmingswisselingen kan hebben. Soms komt dit terug, wat dan meestal te maken heeft met te veel (langdurige) stress. Diana schrijft veel, bouwt websites, heeft een goede relatie met haar partner met wie ze samenwoont en ze heeft leuke hobby's en sociale contacten.

2 comments

  1. Hoi Nicole
   dank je voor je reactie!
   Het voelt (zo nu en dan/regelmatig) eigenlijk net aan als koorddansen maar dan wel met inmiddels enige ervaring met koorddansen.

   De grenzen/beperking blijft echter bestaan.

   Het lijkt erom te gaan, binnen je grenzen goed omgaan met je kwaliteiten/positieve kanten en je daarin/daarmee ontwikkelen.
   Dat geeft een gevoel van ‘stromen’.

   Als ik dit werk doe, ervaar ik minder klachten/ervaar ik mijn kracht, en dat vind ik erg fijn.
   Hartelijke groet
   Diana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *