Jan en Lilian, Frits en Barbara, André en Roxanne en over de grenzen Henry en Jane, Ozzy en Kelly en Billy Rey en Miley… en natuurlijk Sigmund en Anna! Wie zegt u? Anna Freud, ‘de dochter van…’. Maar wie was Anna Freud eigenlijk?

Haar vader staat uiteraard bekend als de grondlegger van de psychoanalyse (waarover je hier meer kunt lezen), zijn dochter is een stuk minder bekend. Toch was ook Anna Freud een vooraanstaande psycholoog.

Depressieve klachten

In haar jeugd kampte Anna met depressieve gevoelens. Toen haar vader haar behandelde werd haar interesse gewerkt in het onderwerp en besloot ze een eigen psychoanalytische praktijk te openen. Met haar publicatie van ‘Het ik en de afweermechanismen’ (hier te bestellen) legde ze de basis van de egopsychologie.

Afweermechanismen

De afweermechanismen die Anna Freud benoemde zijn onbewuste technieken die de hersenen toepassen om bepaalde gebeurtenissen of realiteiten die te pijnlijk zijn uit het bewustzijn weg te houden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld ervaringen verdringen, emoties of eigenschappen van jezelf ontkennen door ze te projecteren op anderen of gedrag wat als kind zorgde voor vermindering van angst of onzekerheid (ook wel ‘regressie’ genoemd), zoals duimen. 

Tweede wereldoorlog

Anna hield zich niet alleen bezig met psychologie voor volwassenen, maar was ook druk met de jeugd. De joodse Freud vluchtte eind jaren dertig naar Londen vanwege het opkomende nazi-geweld. Tijdens de oorlog was Anna betrokken bij een centrum voor jonge oorlogsslachtoffers. Hier deed ze onderzoek naar de impact van een gebrek aan ouderlijke zorg op kinderen, waarmee ze de basis legde voor de toepassing van psychoanalyse bij kinderen.

Zo beroemd en vooraanstaand als haar vader is ze nooit geworden; maar ook Anna heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de psychologische wetenschap. In 1982 overleed ze in Londen, op 89-jarige leeftijd.

Serie – (on)bekende psychologen

Voor onze nieuwe serie over beroemde en minder beroemde psychologen zijn we op zoek naar gastauteurs! Wil jij je verdiepen in de grondleggers van de psychologie? Neem dan contact op met de redactie via redactie@psyblog.nl.

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *