Dat daten en ware liefde vinden een uitdaging kan zijn, dat weten we allemaal. Met een beetje pech loop je een pijnlijk blauwtje of eindig je in de friendzone. De ongeschreven regels op de weg naar liefde zijn voor iedereen nou eenmaal ingewikkeld. Maar al helemaal als je autisme hebt.

Behoefte aan liefde

Laten we meteen een groot fabel over mensen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) de wereld uit helpen. Er wordt namelijk ten onrechte gedacht dat mensen met ASS minder of geen gevoelens en emoties hebben. Niets is minder waar. Mensen met ASS vinden het soms lastig om dat wat ze voelen naar de buitenwereld te communiceren, maar dat betekent niet dat ze geen vreugde, verrassing, angst, woede, afschuw of verdriet ervaren. En ja, mensen met ASS hebben óók behoefte aan liefde. Zo blijkt uit onderzoek dat slechts 7% van de mensen met ASS géén behoefte hadden aan een romantische relatie (Strunz, Schermuck, Ballerstein, Ahlers, Dzjobek & Roepke, 2017)

Lees ook: 5 vragen over autisme

Uitdagingen

Hoewel mensen met ASS dus ook graag een romantische relatie op willen bouwen, zitten de uitdagingen van hun stoornis hierbij vaak in de weg. Een relatie gaat grotendeels over communicatie, interactie en wederkerigheid. Je moet begrijpen waar je partner behoefte aan heeft en daar op in kunnen spelen. Dat zijn precies de dingen waar mensen met ASS vaak moeite mee hebben (American Psychiatric Association, 2013). Ze vinden het lastig om sociale interacties te begrijpen en voelen niet goed aan hoe ze hier op kunnen of moeten reageren. Ook vinden ze het lastig om de behoeften van anderen te ontdekken. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat mensen met ASS onzeker kunnen zijn over de relatie en bang om het verkeerd te doen (Sala, Hooley & Stokes, 2020). Hierdoor ontstaan er veel miscommunicaties en is het aangaan, begrijpen en onderhouden van vriendschappen en relaties voor mensen met ASS vaak een extra grote uitdaging. 

Met een beetje hulp

Het begrijpen van sociale interacties gaat dus niet vanzelf, maar het goede nieuws is: met veel oefening en training kun je dit voor een groot deel aanleren. Door uitleg te geven over daten, gevoelens van verliefdheid, flirten, intimiteit en over de ongeschreven regels van liefde en relaties, kom je al een heel eind. Vaak helpt het mensen met ASS om sociale (date-)situaties door te nemen en te oefenen. Wat kan er allemaal gebeuren en hoe moet je daar op reageren? Door behoeften duidelijk uit te spreken en te blijven praten met partner, is de kans op miscommunicatie in een relatie kleiner. Daarnaast is de kans groter dat een relatie met iemand met ASS slaagt, als de partner de ASS-diagnose en de bijbehorende uitdagingen accepteert. Ook helpt het als je open kan zijn over strategieën die helpen voor iemand met ASS en die bij beide partners passen (Sala et al., 2020). 

Love on the spectrum

In de docu-serie Love On The Spectrum (Netflix) wordt een groep jongvolwassen mensen met ASS gevolgd in hun zoektocht naar de liefde. Door een speciale datingcoach worden ze op weg geholpen, maar tijdens de date moeten ze het toch echt zelf doen. Dat zorgt voor lastige momenten, maar ook voor heel veel overwinningen en hartverwarmende beelden. De serie geeft een bijzondere inkijk in de uitdagingen van daten voor mensen met de diagnose ASS en is om die reden zeker het kijken waard.

Bronnen:
American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.
Sala, G., Hooley, M., & Stokes, M. A. (2020). Romantic intimacy in autism: A qualitative analysis. Journal of autism and developmental disorders50(11), 4133-4147.
Strunz, S., Schermuck, C., Ballerstein, S., Ahlers, C. J., Dziobek, I., & Roepke, S. (2017). Romantic relationships and relationship satisfaction among adults with Asperger syndrome and highfunctioning autism. Journal of Clinical Psychology73(1), 113-125.

Geschreven door Manon

Manon is student Journalistiek en Nieuwe Media, psycholoog in opleiding én redacteur bij PsyBlog. Met veel plezier maakt zij, samen met alle auteurs van PsyBlog, ingewikkelde psychologie-onderwerpen interessant, begrijpelijk en leuk om over te lezen.

1 comment

  1. Mijn zoon heeft autisme en hij heeft een dating / ontmoetingsplatform voor mensen in het spectrum ontwikkeld! Er zit zelfs een VR omgeving in met allerlei games die gebruikers tegen elkaar kunnen spelen. De site is te vinden op AutismeDating.nl. De bijbehorende app heet Autism Date en is te vinden in de app stores.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *