‘Slapen is niets doen’ Zo luidt de titel van het boek van Aline Kruit, en daarmee is eigenlijk de clou al verraden. Maar hoe simpel dat eigenlijk ook klinkt, het blijkt in de uitvoering niet zo gemakkelijk. Kruit is arts, coach en ACT-therapeut met jarenlange ervaring in de GGZ. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen. Het is haar derde boek, eerder schreef ze de boeken ‘Eerste hulp bij beter slapen’ en ‘Goede nacht’ over slapen met onregelmatige werktijden.

Kruit maakt duidelijk dat juist wanneer we niet kunnen slapen we allerlei dingen doen en bedenken. Laat dat nu net zijn wat je niet moet doen. Juist het af willen komen van slapeloosheid veroorzaakt een groot probleem. Dit komt doordat ergens vanaf willen komen een actief proces is, terwijl je om goed te kunnen slapen juist niét actief moet zijn.

ACT?!

Kruit neemt je als lezer mee in de uitleg van ACT ( Acceptance and Commitment Therapy). Dit is een positieve gedragstherapie die pas een jaar of twintig bekend is. Het blijkt een behoorlijk effectieve therapie die helpt om op een flexibele manier om te gaan met obstakels die je tegenkomt (Acceptance).  Op die manier kan je blijven investeren in de dingen die écht belangrijk zijn. (Commitment). ACT blijkt meer dan een therapie, het is een levenswijze. Het doel van ACT is dus niet zozeer het reduceren van klachten, maar juist het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht.

Simpel

Kruit weet heel simpel en duidelijk uit te leggen hoe je je slaapprobleem te lijf kan gaan. Herkenbaar is haar uitleg dat slaapproblemen niet alleen door stress zelf veroorzaakt worden, maar ook door de stress die we dan weer hebben over het slechte slapen. Zet daar een goede slaper tegenover die niets doet om te kunnen slapen en je snapt het verschil.

Kruit geeft in haar boek aansprekende voorbeelden. Zo zal het lijstje van dingen die slechte slapers proberen om in slaap te komen, grinnikend door velen aan te vinken zijn. (Lang lezen, slaapthee, ontspanningsoefeningen, schaapjes tellen, witte ruis luisteren, ademhalingstechnieken, verduisteren gordijnen, jezelf streng toespreken). Allemaal dingen waarmee je actief de slaapproblemen te lijf wil gaan en de slaap probeert af te dwingen. En juist daarmee geven we, volgens Kruit, onze hersenen de boodschap dat er iets ongewoons aan de hand is. Dit veroorzaakt stress en daardoor word je juist alert en actief. En dat is nu net niét wat je voor slapen nodig hebt. Daar zijn niets doen en overgave voor van belang. Oftewel een simpele mind switch! Waarbij ik nog wel een beetje twijfel aan het woordje ‘simpel’.

Oefening baart kunst

Ik vond het een uiterst verhelderend boek, duidelijke instructies en oefeningen. Zo geeft ze 2 typische ACT-oefeningen waarbij je leert om ruimte te geven aan iets wat je moeilijk of onprettig vindt. Kunnen we dat dan al niet? Nee, de meeste mensen niet, aangezien we geprogrammeerd staan op vechten en vluchten. Je kunt het wel leren. Zo leert ze je ook hoe je compassie met jezelf kunt hebben bij vervelende ervaringen of nare gevoelens. Kruit legt uit hoe moeilijk mensen het vinden om compassie met zichzelf te hebben. We zijn strenger voor onszelf dan voor een ander. De metafoor met een kind kan hierbij helpen: als een kind valt en pijn heeft, wil het getroost worden. Als je het dan afwijst, blijft het waarschijnlijk huilen tot je het aandacht geeft. Zo kun je dus ook compassievol zijn naar je slapeloosheid; gewoon aardig zijn voor jezelf en voor dat wat zich in je afspeelt.

Ieder hoofdstuk eindigt met een lijstje met hoogtepunten van de stof, waardoor het een lekker praktisch boek wordt. De laatste drie hoofdstukken, die verdieping geven over de verschillende slaap- en waakstoornissen, hadden niet meer mijn werkelijke aandacht. Ik zat met mijn hoofd al bij mijn komende nacht waarbij ik vol overgave en mildheid richting mezelf, mijn nachtrust zou gaan pakken. Een aanrader!

Enthousiast geworden? Het boek Slapen is niets doen kun je hier bestellen.

Geschreven door Judith de Roos

Judith de Roos (1972) woont met haar gezin, welke bestaat uit drie pubers, een man, een hond, twee katten en vijf kippen in Vinkel (vlakbij Den Bosch). Ze heeft twintig jaar in de complexe jeugdzorg gewerkt, met jongeren en hun ouders. Sinds 2016 werkt ze voor zichzelf in haar sociale onderneming Klaproos & gember. Ze werkt aan verschillende projecten werken waar ze allemaal passie voor voelt. Ze coacht, doet teambuildings, geeft theaterlessen en werkt ook 2 dagen in week als praktijkondersteuner GGZ bij een huisarts. Meer weten over Judith? Kijk op www.judithderoos.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *