Ik was erg blij toen ik gevraagd werd door de redactie van Psyblog om een recensie voor het boek ‘Uit Liefde voor jezelf’ te schrijven. Gijs Jansen is voor mij een autoriteit op het gebied van Acceptance & Commitment Therapy hier in Nederland en ik had al via LinkedIn vernomen dat hij een nieuw boek uit zou brengen (en een nieuwe therapeuten app). 18 September 2019 kwam het boek uit, drie dagen later lag het in mijn brievenbus en ben ik natuurlijk gelijk enthousiast begonnen met lezen.

Het eerste wat me opvalt aan dit boek is dat Gijs zich rechtstreeks open en kwetsbaar richt tot de lezer van het boek, waarbij hij uitgaat dat de lezer het boek leest vanwege psychische klachten of problemen. ‘Time to ACT’, het eerdere boek wat hij samen met Tim Batink schreef, is meer een therapeutenboek waarin de methodiek en mogelijkheden worden uitgelegd om als therapeut toe te passen. ‘Uit liefde voor jezelf’ is een doe-het-zelfhulpboek waarmee je gelijk aan de slag kunt gaan.

Het boek is licht en luchtig geschreven, vol met eigen ervaringen en voorbeelden van Gijs zelf (respect!). Hierdoor is het boek laagdrempelig voor de lezer, om eerlijk en met enige zelfreflectie naar zichzelf te kijken. Het boek is goed ingedeeld in duidelijke hoofdstukken die de pijlers van ACT verduidelijken en per stuk behandelen.

De boodschap is helder: “het leven is niet altijd leuk of makkelijk (zelfs niet als je therapeut bent zoals veel mensen toch vaak denken). Positief denken is niet de remedie om met moeilijke of nare situaties goed om te kunnen gaan. Het is eerder een ‘jezelf voor de gek houden’ methodiek” aldus Gijs. Het gaat erom dat je zo goed mogelijk om kan gaan met die moeilijke ervaringen of psychische klachten die je hebt omdat je die toch wel voor je kiezen krijgt, vroeg of laat.

Het begint vanuit een accepterende houding, dat het leven is wat het is en dat je niet altijd pijn of nare gevoelens kan verwijderen of vermijden. Vervolgens komen, paradoxaal als de ACT kan zijn, de oefeningen die je helpen om beter om te gaan met de moeilijke situaties, klachten of andere problemen, zodat je mindset over de situatie en de klachten gaat veranderen. Gijs doorspekt het boek met makkelijke aankruis of invuloefeningen, mooie bekende en minder bekende metaforen en leuke illustraties waardoor het makkelijk leesbaar is.

Voor mij persoonlijk zijn sommige dingen een herhaling van wat ik reeds in ‘Time to ACT’ heb gelezen of in mijn ACT therapeuten training heb gehad. Toch blijft het een leuk boek om de ACT kennis en toepassingen weer eens op te halen of in een nieuwe oefening/metafoor terug te zien. Het verbreed het repertoire waarmee ik met mijn cliënten aan de slag kan gaan of wat ik ze als thuisopdracht kan meegeven. Er zitten hele bruikbare oefeningen tussen.

Het is zeker een aanrader voor mensen die met zichzelf aan de slag willen en al wat ervaring hebben met therapie en therapeutische opdrachten om te komen tot zelfinzicht en bewustwording. Het geeft educatie over de werking van je psyche en het nodigt uit tot een actieve, onderzoekende houding naar je eigen doen en laten. Tot slot deelt Gijs zijn visie op geluk in het leven aan de hand van wat hem overkomen is en hoe hij tot bepaalde conclusies is gekomen. Waardevol zo’n zelfhulpboek waarin de schrijver zichzelf open, kwetsbaar en in verbinding stelt met degene die het boek leest. Niets menselijks is hem vreemd en dat maakt het boek dan weer bijzonder.

Geschreven door Jolande Rommens-Musquetier

Na 30 jaar voor politie en justitie te hebben gewerkt wilde Jolande graag meer met mensen gaan werken. Ze koos voor een echte hulpverlenersopleiding tot psychosociaal counselor en haalde voor het eerst in haar leven een HBO diploma. In 2013 startte ze succesvol haar eigen praktijk Minerva Counseling en werkt nu als vrijgevestigd therapeut, counselor en coach in Breda. Naderhand is ze nog een aanvullende opleiding tot mediator gaan doen. Ze behandelt mensen met angst, stress en depressieklachten. Daarbij helpt ze koppels met relatieproblemen en conflicten. In 2014 richtte ze haar eigen facebookgoep Overgang/Menopauze op vanuit haar eigen behoefte om met lotgenoten te kunnen praten die ook in de overgang waren. Tot haar grote verbazing groeide de groep in rap tempo uit tot een groep met ruim 4000 vrouwen in de overgang. Om meer bekendheid aan de overgang te geven werkte Jolande met Eveline Bakker van platform Vuurvrouw samen om een boek met ervaringsverhalen van vrouwen in de overgang uit te brengen. Eind 2016 kwam haar eerste boek uit: Openhartig over de Overgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *