Na een ernstig ongeluk of bijvoorbeeld een ingrijpende operatie kan een arts pijnstillers voorschrijven. Het gaat hierbij doorgaans niet om een paracetamol of ibuprofen, maar om zwaardere medicijnen. Een goed voorbeeld hiervan is oxycodon, evenals codeïne, fentanyl en bijvoorbeeld tramadol. Tezamen vallen deze medicijnen onder de categorie opioïden. Het zijn pijn verminderende, maar niet ontstekingsremmende medicijnen. Ook morfine, een van de bekendere pijnstillers valt binnen deze categorie.

Op de korte termijn verlichten dergelijke medicijnen de pijn goed. Op een langere termijn kunnen ze een negatief bijeffect hebben; een verslaving. Afkicken van oxycodon, tramadol of codeïne is niet eenvoudig. Schakel professionele hulp in, wanneer het niet langer lukt zelf te stoppen met het gebruik hiervan.

Kans op gewenning en een verslaving

Niet alleen loopt men bij een langdurig gebruik van oxycodon na een operatie of ongeluk het risico op een verslaving. Ook zal het middel steeds minder goed werken; het lichaam went aan het medicijn. We noemen dit ook wel ’tolerantie ontwikkeling’ of ‘dosis escalatie’. Een hogere dosering is benodigd om hetzelfde resultaat te behalen. Dat laatste kan het begin vormen van een verslaving, daar het verleidelijk is de dosering steeds verder op te hogen om hetzelfde pijn verminderende effect te ervaren. Een huisarts zal voorschrijven gedurende welke periode en met welke dosering het middel gebruikt mag worden, om gewenning en daarmee een verslaving te voorkomen.

Symptomen van een oxycodon-verslaving

Een oxycodon-verslaving is aan verschillende symptomen te herkennen. Zo kan er sprake zijn van een geestelijke- of lichamelijke afhankelijkheid van het medicijn. Probeer je het gebruik van de pijnstillers zelf af te bouwen of vergeet je het medicijn te gebruiken, dan zullen er ontwenningsverschijnselen opspelen. De aard van deze ontwenningsverschijnselen verschillen van persoon tot persoon. Vaak gaat het gepaard met ziekte, zoals een griep of misselijkheid, koude rillingen en pijnlijke spieren.

Professionele hulp bij oxycodon verslaving

Professionele klinieken bieden een behandeling op maat aan, wanneer je af wilt kicken van oxycodon of een van de andere opioïden. Wist je dat codeïne in sommige gevallen wordt toegevoegd aan paracetamol? Het maakt dat zelf een paracetamol verslavend kan werken. Bij het afkicken van pijnstillers wordt vaak eerst gezocht naar de bron van de verslaving. Om welke reden blijf je de pijnstillers gebruiken? Door de bron aan te pakken, zal het makkelijker worden het afkicken van de pijnstillers vol te houden.

Bronnen:
https://www.apotheek.nl/medicijnen/oxycodon#belangrijk-om-te-weten-over-oxycodon

*Dit artikel bevat gesponsorde content.

Geschreven door LEQUAL

LEQUAL is een online marketingbureau in Amsterdam dat organisaties online verder helpt. Vanuit hun kantoor wordt er iedere dag hard gewerkt om het beste resultaat te behalen voor hun klanten. Hoe? Door de beste online marketeers samen te laten werken met data en techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *