Hoe vervelend het ook is, iedereen kan te maken krijgen met psychische klachten. Bijvoorbeeld door stress op werk, een verstoorde werk/privébalans of financiële stress. Dit soort problemen hebben de juiste behandeling en aandacht nodig. Als ondernemer zijn er belangrijke stappen die je moet nemen als je signaleert dat één van je werknemers rondloopt met deze klachten. In dit artikel vind je handige informatie en tips om deze situaties zo goed mogelijk te benaderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is niet altijd mogelijk om psychische klachten te voorkomen, maar het creëren van een werkcultuur waarin aandacht is voor mentale gezondheid zorgt ervoor dat symptomen op tijd herkend worden. Ook zullen jouw werknemers eerder aan de bel trekken als ze ergens mee worstelen.

Ben je een zzp’er? Dan is het van belang dat je hier ook op tijd aandacht aan besteedt. Lees je in over psychische klachten zoals burn-outs en depressie, zodat je hier op de juiste manier mee om kan gaan als je hiermee te maken krijgt.

Ziekte en verzuim

Als er bij een medewerker psychische klachten zijn vastgesteld, kan je verwachten dat hij of zij wat minder op kantoor zal verschijnen. Mentale problemen kunnen namelijk net zoveel (of zelfs meer) impact hebben dan een lichamelijke ziekte. Ook hiervoor is tijd en hulp nodig om beter te worden.

Als werkgever wil je natuurlijk zorgen dat je medewerkers zich zo goed mogelijk voelen. Niet alleen om de werksfeer te bevorderen, maar ook om verzuim te voorkomen. Voor ondernemers is een verzuimverzekering belangrijk, omdat het grote financiële gevolgen kan hebben als iemand toch voor langere tijd uitvalt.

Misschien realiseer je je het als werknemer niet direct. Maar als je iemand in dienst hebt kost dat gemiddeld 245 euro per dag. Omgerekend is dat al snel 50.000 euro per jaar. Een flinke kostenpost dus.

Daarbij moet je voldoen aan allerlei verplichtingen bij de begeleiding en re-integratie van de medewerker. Ook heb je te maken dat het werk van deze medewerker opgevangen moet worden. Heb je dat geld en die tijd en kennis zelf? Een verzuimverzekering zorgt dat je aan de wettelijke eisen voldoet en dat je een vergoeding krijgt, zodat je je zieke medewerker kunt blijven betalen.

Bereid je dus goed voor, bijvoorbeeld door het afsluiten van de juiste verzekeringen. Je hebt dan geen extra zorgen op een moment dat je al genoeg aan je hoofd hebt.

Re-integratie

Is je medewerker er door psychische klachten een (lange) tijd uit geweest? Dan kan het best zwaar zijn om zomaar weer op werk te verschijnen. Je wilt natuurlijk dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag kan, maar hiervoor moeten wel eerst de juiste stappen genomen worden.

Het is de bedoeling om tijdens het verzuim elke 6 weken een gesprek te plannen om de stand van zaken te bespreken. Hiermee bouw je een dossier op. Met behulp van dit dossier kun je een planning maken voor de toekomst, dus ook als het weer tijd is om aan het werk te gaan. Je kunt bijvoorbeeld gaan plannen of de werknemer dezelfde taken uit zal gaan voeren of op een andere manier ingezet wordt.

Ben je een zelfstandig ondernemer en kom je er zelf niet uit? Een re-integratiecoach kan helpen bij het proces om te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer aan het werk kan.

* Dit artikel bevat sponsored content.

Geschreven door Redactie PsyBlog

Heb jij een interessant en passend onderwerp waar je over wil schrijven, stuur ons dan een mailtje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *