Bladgroenten doen wellicht meer voor je gezondheid dan je zou vermoeden. Dit zijn zes redenen waarom je vaker groene bladgroenten zou moeten eten.

1. Ondersteunen je brein 

Bladgroenten bevatten veel kalium, een belangrijk mineraal voor zowel je lichaam als je brein. Zo levert een kop gekookte spinazie maar liefst 840 mg van dit mineraal. 

Kalium is van belang voor een optimale vochtbalans, wat cruciaal is voor het functioneren van je hersenen. Door groene bladgroenten te eten, draag je dus bij aan een gezonde werking van je brein.

2. Dragen bij aan de aanmaak van hersencellen

Groene bladgroenten zijn bijzonder rijk aan vitamine K. Deze vitamine staat bekend om zijn effect op de bloedstolling, maar hij blijkt ook een positieve invloed te hebben op de hersencellen.

Vitamine K is nauw betrokken bij een proces dat de aanmaak en ontwikkeling van nieuwe hersencellen ondersteunt. Ook beschermt de vitamine de hersencellen tegen schadelijke vrije radicalen.

Vooral boerenkool bevat grote hoeveelheden vitamine K. De vitamine bevordert eveneens de vorming van eiwitten die helpen om je botten op te bouwen. Daardoor sta je een stuk steviger.

3. Goed voor je geheugen

Groene bladgroenten bevatten stoffen die goed zijn voor het geheugen. Denk aan luteïne, vitamine C, E, K en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). 

Uit onderzoek blijkt dat spinazie-extract niet alleen kan bijdragen aan een beter geheugen, maar ook aan een betere verwerkingssnelheid. De bladgroente kan de hersenen eveneens helpen beschermen tegen veroudering.

Onderzoek toont aan dat mensen die elke dag veel bladgroenten eten op oudere leeftijd een beter geheugen hebben dan mensen die minder bladgroenten nuttigen. In het onderzoek bleek zelfs dat de eerste groep het geheugen had van iemand die elf jaar jonger was.

4. Dragen bij aan een zelfverzekerd gevoel

Bètacaroteen, een vorm van vitamine A, is het plantenpigment dat vooral in wortels en andere geeloranje groenten voorkomt. Het zit ook verborgen in bladgroenten. Boerenkool is zelfs één van de beste bronnen van bètacaroteen.

Bètacaroteen werkt van binnenuit als een natuurlijke zonnefilter, wat vroegtijdige huidveroudering kan helpen voorkomen. Bovendien kan dezelfde stof je huid gladder maken en een jeugdige gloed geven doordat het de celvernieuwing stimuleert. Met een gladde en stralende huid voel jij je zelfverzekerder en zit je beter in je vel.

5. Goed voor je stemming

Donkere bladgroenten zijn een bron van ijzer, magnesium en diverse B-vitamines, die je lichaam helpen om dopamine en serotonine te produceren. Eén van deze B-vitamines is folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Een tekort aan folaat houdt verband met een slechtere stemming.

Een groene bladgroente als boerenkool bevat veel luteïne en zeaxanthine. Dit zijn twee antioxidanten die in verband worden gebracht met een verbeterde stemming en een verminderd risico op depressie.

Groene bladgroenten dragen nog op een andere manier bij aan je stemming. Ze veroorzaken namelijk geen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, waardoor ze prikkelbaarheid helpen voorkomen

6. Voor geestelijke veerkracht

In bladgroenten vind je behoorlijk wat magnesium, een mineraal dat de geestelijke veerkracht ondersteunt. Magnesium draagt namelijk bij aan het regelen van het stresshormoon cortisol en het aanmaken van GABA. Deze laatste stof vermindert de activiteit van de zenuwen, wat belangrijk is voor een diepe slaap.

Een bladgroente als raapstelen bevat verschillende antioxidanten, waaronder quercetine. Deze dragen bij aan het verminderen van oxidatieve stress.

Wat betekent dit voor jou?

Om je brein en je welbevinden te ondersteunen, is het een goed idee om vaker groene bladgroenten op het menu te zetten. Je kunt de groenten tijdens de avondmaaltijd eten, maar je kunt ze ook verwerken in een smoothie, salade of voedende soep. 

Als je meer vitamines en mineralen wil binnenkrijgen die in groene bladgroenten zitten, kun je je gezonde eetpatroon aanvullen met een supplement. Bijvoorbeeld B-vitamine complex, vitamine C of magnesium.

Bronnen
Morris, M.C. et al. (2018). Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study. Neurology, 90(3), e214-e222.
Seppäläa, J. et al. (2012). Association between folate intake and melancholic depressive symptoms. A Finnish population-based study. Journal of Affective Disorders, 138, 3, 473-478.
Bertarello Zeni, A.L. et al. (2019). Lutein prevents corticosterone-induced depressive-like behavior in mice with the involvement of antioxidant and neuroprotective activities. Pharmacology, biochemistry, and behavior, 179, 63-72.
Cuciureanu, M.D. et al. (2011) Magnesium in the Central Nervous System [Internet]. University of Adelaide Press.
Schutten, L. (2022). Top 6 beste magnesiumtabletten. Geraadpleegd op 7 december 2022 via https://www.leefpuurnatuur.nl/artikelen/beste-magnesium-tabletten/
Lin, L-Z. (2010). Phenolic component profiles of mustard greens, yu choy, and 15 other brassica vegetables. Journal of agricultural and food chemistry, 58(11), 6850-7.
Ferland, G. (2013) Vitamin K and brain function. Semin Thromb Hemost, 39(8), 849-55.
Alisi, L. et al. (2019). The Relationships Between Vitamin K and Cognition: A Review of Current Evidence. Frontiers in neurology, 10, 239.

Geschreven door Annemiek van der Krogt

Annemiek is opgeleid als trainer empathisch communiceren, ook bekend als Geweldloze Communicatie. Deze communicatiemethode is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg. Ze schrijft graag over gelukkig en gezond leven en ze heeft een passie voor paarden, moestuinieren en gezond eten. Met haar teksten en trainingen hoopt ze mensen te inspireren om de gezondste en gelukkigste versie te worden van zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *