Ben je een hoogsensitief persoon, oftewel een hsp’er? Merk je dat dit je (soms) in de weg staat? Dan moet je het boek ‘Hoogsensitief? Je grootste kracht’ van Marjolein Berendsen echt lezen. 

Tijdens het lezen van dit boek ontdek je al snel dat -zoals de titel al verklapt- hsp juist je grootste kracht is in plaats van een last. Hiervoor moet je alleen wel de juiste kennis en handvatten hebben.

Twijfel je nog of je hsp hebt? Dan is dit boek ook een aanrader. Het boek begint namelijk met uitleg over wat hsp eigenlijk is en de bijbehorende kenmerken. Je leert ook het verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Vervolgens ga je aan de slag met een bijbehorende opdracht om te ontdekken of je een hsp’er bent.

Je leert ook over de kenmerken van hsp tijdens verschillende leeftijdsfasen. Dit maakt het nog makkelijker om te ontdekken of je een hsp’er bent.

hoogsensitief je grootste kracht marjolein berendsen

Verspreid in het boek vind je diverse opdrachten, waardoor je interactief aan de slag gaat. De antwoorden van de opdrachten noteer je in het bijbehorende werkboek. Hierdoor leer je meteen de theorie toe te passen in de praktijk.

Een groot voordeel van dit boek is dat de auteur hooggevoelig is. De auteur geeft je een inkijk hoe ze het heeft ervaren om ‘anders’ te zijn tijdens verschillende leeftijdsfasen. De combinatie van theorie, voorbeelden en opdrachten zorgen ervoor dat het boek lekker wegleest.

In het boek wordt hsp bekeken vanuit een holistisch perspectief. Dit bestaat uit 5 niveaus: fysiek (je lichaam), emotioneel (je gevoelens), mentaal (ratio en gedachten), energetisch (je energiehuishouding) en spiritueel (het zielsniveau, wie je daadwerkelijk bent).

Daarnaast leer je over de verschillende types hsp’ers; de introverte rustzoeker, de extraverte rustzoeker, de introverte belevingszoeker en de extraverte belevingszoeker. Door middel van een test ontdek je welk type hsp’er je bent.

In het boek krijg je ook praktische handvatten hoe je kunt omgaan met hsp in verschillende contexten, zoals werk, kinderen en het sociale leven. Daarbij krijg je inzicht in de mogelijke belemmeringen en valkuilen en hoe je hiermee kunt omgaan.

Een ander groot voordeel van dit boek is dat je niet per se alle hoofdstukken hoeft te lezen. Zo kan je eventueel hoofdstukken van het boek overslaan waar je al kennis van hebt.

Herken je jezelf totaal niet in hsp? Ook dan kan dit boek waardevol zijn. Gemiddeld is namelijk 1 op de 5 mensen een hsp’er. Door dit boek als niet-hsp’er te lezen leer je dus je medemens beter begrijpen!

Ben je op zoek naar een boek dat je snel kunt uitlezen? Dan is dit niet het geschikte boek voor jou. Het doen van de opdrachten kost namelijk wel wat tijd. Daarentegen heeft het doen van deze opdrachten een grote meerwaarde. Hierdoor leer je namelijk meer over jezelf en hoe je je onzekerheden holistisch kunt ombuigen naar een krachtbron.

Concluderend is dit boek een echte aanrader. Het behandelt veel aspecten van hsp. Door de holistische benadering is de kans groter dat je na het lezen van dit boek in je kracht kunt staan. Alles is immers verbonden met elkaar!

Lijkt dit boek je interessant, bestel het hier! (dit is een affiliate link)

Geschreven door Claire Orth

Ik ben Claire Orth, tekstschrijver en heb een passie voor fysieke én mentale gezondheid. Ik lees ook graag boeken over psychologie. Met mijn recensies wil ik jou een kleine inkijk geven in diverse boeken. Zo hoop ik je te helpen een boek te lezen dat de moeite waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *