Prestatiedruk

De druk om te presteren. Altijd maar ‘on the go’ te zijn. Dat gevoel van wegrennen, als je ook maar dénkt aan pauze nemen. ‘NO FREAKING WAY’, zegt die innerlijke baas, ‘je gaat toch nu niet stoppen, watje!’ Dóórgaan is het motto. Alles behalve voelen, want voelen is eng, dat wil je niet en daar verdien je geen aanzien of geld mee en het kost ook nog eens tijd en dat wil je al helemáál niet… Logisch toch dat we allemaal doorgaan tot we erbij neervallen?

Opgejaagd zijn is mijn comfortzone

Schuldgevoelens, schaamte, angst om achter te blijven en minder succesvol te zijn dan je buurman/buurvrouw/collega. De druk om te moeten presteren is altijd in jou aanwezig. Het voelt onveilig als jij even ‘niks’ doet. Je kunt er niet met je hoofd bij dat het een eventuele optie is om het rustiger aan te doen. Dat maakt je juist onrustig. Wat jou op de korte termijn ‘veiligheid’ biedt, is erbij horen. Dus dat betekent dat jouw persoonlijke voorkeuren op werk/privé gebied er niet echt toe doen. Als je maar voldoet aan de norm, de eisen, maar van wie?  Daar kom ik bij de tips nog even op terug. En als ik praat over druk, kan ik in geen enkel geval (op uitzonderingen na als je echt moet handelen) wijzen op handelen vanuit je hart. Nee, bij prestatiedruk gaat het om Ego-driven behaviour of beter: je dwingende ego is compleet aan zet en bepaalt JOU. Je hebt je ‘I’m tough’ masker op en niks kan daar tussenkomen. Tenzij… je lichaam stop zegt.

Je lichaam communiceert altijd met jou

Tot hier en niet verder vertelt en vertelde je lichaam je. Maar je wilde eerder niet luisteren, dus dan gaat het lichaam nog harder ‘tegen’ je werken. Terwijl je lichaam eigenlijk je beste vriend is en voor jou is, maar tegen het niet-authentieke gedrag. Vaak is extreme vermoeidheid, uitputting, burn-out of gewoon niet meer je bed uit willen komen een signaal dat de signalen ervoor genegeerd zijn. En dat er echt iets moet veranderen in je leven. Je hebt zo hard je innerlijke wijsheid tegengewerkt, die jou leidt naar het pad dat bij jou past, dat er geen andere optie is dan gedwongen worden te luisteren. Jij wilt niet afwijken van de rest, maar je innerlijke en super krachtige stem wil dat wel heel graag en dat gaat wringen. Niks is krachtiger dan je purpose, die blijft op de deur kloppen. Kies maar hoe lang je dit nog gaat negeren 😉

Prestatiedruk leidt trouwens tot onderpresteren

Huh, wat zeg je? Tot onderpresteren? Het zijn toch juist die harde werkers die hun targets halen en het geld binnenhalen? Het klopt dat er veel gepresteerd wordt op de korte termijn en er is niks tegen hard werken. Maar als jij je hele leven werk doet en een leven leeft dat gericht is op presteren en niet op vragen als: ‘wat heb ik de wereld te bieden?’, ‘wat vind ik leuk en waar word ik blij van?’, wat zijn mijn talenten en sterke kanten?’, ‘hoe kan ik geld verdienen met wat ik leuk vind?’, en ‘how can I be of service?’. Als je alleen bezig bent om het perfecte plaatje hoog te houden, dan creëer jij zoveel leegte in jezelf dat het nooit genoeg gaat zijn. En ook je omgeving zal daar negatief door beïnvloed worden. Energie is aanstekelijk! Alles wat niet echt vanuit je meest pure essentie komt, dus wie jij in de kern écht bent is schadelijk voor jou en voor het werk dat je levert. Het werk dat je aflevert is koel, leeg en niet bezield. The energy ain’t right!

Tips

Tja en hoe kan je hier nou stappen inzetten? Hierbij wat tips die je mogelijk inspireren om je leven op jouw voorwaarden te leven:

  • Voel! Leef jij het leven dat écht bij jou past, op jouw voorwaarden?
  • Wees goudeerlijk naar jezelf. Dit kan best heel pijnlijk zijn, want soms is het antwoord van je ziel ‘nee, je leeft het leven van een ander’ en om echt duurzaam gelukkig te zijn, moet je keuzes maken in lijn met je ziel.
  • Wie moet jij zijn om wél een leven te leiden vanuit je hart? Waarin jij vanuit je gave, je talent, je ‘zone of genius’ opereert. Ga dan stap voor stap dingen doen die bij deze persoon passen.
  • Zoek de stilte op, connect met jezelf. Waar ren je nu eigenlijk voor weg? Waren je ouders of klasgenoten afwijzend naar je? Ben je met extreem strenge regels opgevoed en was het gewoon nooit goed genoeg? Heel je kindwonden, ga echt de diepte in, schakel hulp in. Ga met een psycholoog of een coach praten.
  • Neem de tijd. Het gaat niet in één keer goed. Dit zijn diepgaande patronen die ook in onze maatschappij en opvoeding geworteld zijn. Stap-voor-stap duurzaam veranderen. Je komt er wel!

Bron: Patronen doorbreken – Negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen (Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer). Lees ook hier de recensie van dit boek.

Geschreven door Redactie PsyBlog

Heb jij een interessant en passend onderwerp waar je over wil schrijven, stuur ons dan een mailtje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *