Katten worden op sociale media vaak vergeleken met therapeuten. Mensen beweren dat hun kat zorgt voor minder stress en hen gelukkiger maakt. Klopt dit ook echt? Of is dit maar een fabeltje? In dit artikel krijg je het antwoord op deze vraag.

Katten tijdens de kindertijd

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het hebben van katten tijdens je kindertijd een positief effect kan hebben op je mentale gezondheid tijdens je jeugd en als je volwassen bent. Zo is er een onderzoek uitgevoerd onder 571 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar. Deze kinderen hadden een kleinere kans op het krijgen van mentale problemen wanneer ze volwassen waren.

Slapen met katten

Er zijn veel tegenstrijdige meningen over het slapen samen met je kat. De een zegt dat het heel gezond is en de ander zegt juist dat het gevaarlijk kan zijn.

Dit hangt ook af van of je een buiten- of binnenkat hebt. Een buitenkat brengt viezigheid van buiten met zich mee, wat vervolgens in jouw bed komt. Dit kan tot ziektes leiden. Een oplossing zou zijn om je kat eerst goed schoon te maken. Maar als je ervaring hebt met katten, dan weet je dat dit een grote uitdaging is.

Of het slapen met je kat gezond voor je is, verschilt ook per persoon en per kat. Het slapen met je kat kan jullie band verbeteren, wat positief is. Is je kat erg druk in de nacht? Dan kan slapen met je kat je slaap verslechteren. Als je slecht slaapt kan dit op de lange termijn tot diverse klachten leiden, zoals chronische vermoeidheid, overeten en een lusteloos gevoel. Bekijk dus wat werkt voor jou! En onthoud: als je eenmaal je kat bij je laat slapen is het lastig om het weer af te leren.

Katten kunnen zorgen voor structuur

Zou je graag wat meer structuur in je leven willen hebben? Dan kan het hebben van een kat je hierbij helpen. Van katten wordt ook wel gezegd dat ze autisme zouden hebben. Ze zijn gewend aan vaste routines. Dit dwingt jou bijvoorbeeld om op vaste tijden eten te geven. Dit kan je helpen om stap voor stap structuur te krijgen in je dag. Zo kan een kat je zelfs helpen om vroeger op te staan in de ochtend.

Meer positieve emoties

Diverse onderzoeken laten aanwijzingen zien dat het hebben van katten kan zorgen voor meer positieve emoties. Dit kwam bijvoorbeeld naar voren bij een onderzoek over het effect van katten en honden op de mentale gezondheid van mensen tijdens de COVID-19 pandemie. Eigenaren van katten gaven aan meer positieve emoties te ervaren dan eigenaren van honden. In het onderzoek ervaarden eigenaren van honden en katten ook een beter mentaal welzijn en een betere zelfredzaamheid.

Minder stress

Alleen al het aaien van je kat zou voor minder stress zorgen. Meerdere onderzoeken laten inderdaad zien dat het hebben van huisdieren kan zorgen voor minder stress. Diverse onderzoeken alleen gericht op katten laten dit effect ook zien. Dit is ook de reden dat katten regelmatig ’therapeuten’ worden genoemd. Sommige mensen beweren dat het ‘gepur’ van katten zelfs helende werkingen zou hebben. Hier moet nog verder onderzoek naar worden gedaan. Katten zijn echter geen vervanging van een therapeut. Heb je erg last van psychische problemen? Bespreek dit dan met je huisarts.

Wanneer zijn katten niet gezond voor je?

Heb je een allergie voor katten? Dan is het gezonder voor je om geen katten te nemen. Als je last hebt van een kattenallergie, heb je in eerste instantie last van fysieke ongemakken, zoals niezen en brandende ogen. Deze klachten kunnen echter uiteindelijk zorgen voor psychische klachten. Er zijn wel speciale kattenrassen, waar mensen met kattenallergie geen last van hebben. Dit zijn bijvoorbeeld Siberische katten en sphynxen (naaktkatten).

Het is belangrijk om te onthouden dat deze gezondheidsvoordelen niet voor iedereen gelden. Houd je echt niet van katten? Neem dan geen kat alleen om deze voordelen voor je mentale gezondheid. Een kat is een grote verantwoordelijkheid. Maak dus ook geen een overhaaste beslissing. Er zijn vele andere manieren om je mentale gezondheid te verbeteren, zoals meer bewegen, sporten en mediteren. Zoek iets wat werkt voor jou!

 Bronnen:
– Gadomski, Scribani, Tallman, Krupa, Jenkins, Wissow. (2022) Impact of pet dog or cat exposure during childhood on mental illness during adolescence: a cohort study. BMC Pediatrics.
– Grajfoner, Ke & Wong (2021). The Effect of Pets on Human Mental Health and Wellbeing during COVID-19 Lockdown in MalaysiaAnimals.
How Cats Help Improve Mental Health – Chelsy Ranard

Geschreven door Claire Orth

Ik ben Claire Orth, tekstschrijver en heb een passie voor fysieke én mentale gezondheid. Ik lees ook graag boeken over psychologie. Met mijn recensies wil ik jou een kleine inkijk geven in diverse boeken. Zo hoop ik je te helpen een boek te lezen dat de moeite waard is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *