Ik weet niet of je het boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ van Dirk de Wachter hebt gelezen? Ik ben er in ieder geval aan begonnen en zou zeggen: “lees ‘t!” Waarom? Omdat het boekje jou en mij toestemming geeft om af en toe ongelukkig te zijn. Of zoals Dirk de Wachter zo mooi kan zeggen in zijn lezingen, ‘dat het leven af en toe een beetje lastig is’. Dit is zo belangrijk om te weten, om jezelf dit toe te staan. Dat je het ongelukkig zijn niet hoeft en ook niet kán bevechten. Trouwens, het is juist zo dat hoe meer je zoekt naar perfectie of geluk, hoe meer je erachter komt dat het onbegonnen werk is, juist omdat je ernaar zoekt! Dit betekent niet dat ik voor ‘wegzakken in je misère’ ben. Zeer zeker niet. Een slachtofferrol heeft niemand wat aan. Maar wel dat je gevoelens die er gewoon zijn, er laat zijn en ze laat overwaaien.

Waarom voelen veel mensen zich ongelukkig?

Heel veel mensen zijn dagelijks bezig met social media. Ze bekijken profielen, zien perfecte plaatjes en levens voorbijkomen, doen zelf ook mee of ze liken de mensen tegen wie ze opkijken (of juist niet, maar ze blijven wél kijken). Maar wat ze vooral doen is: bij zichzelf bedenken dat geluk niet voor hen is weggelegd, omdat hun leven er in de verste verte niet zo uit ziet. Dus worden ze ongelukkiger dan voordat ze bezig waren met vergelijken. Social media is een prachtig middel, dat gebruiken we ook voor dit blog. Maar het is slechts een deel van de realiteit. Ik vermoed en weet bijna zeker dat andere mensen ook ongelukkige momenten hebben, denk je niet? Ik denk ’t wel. Of jaloezie, onrust en stress. En ook mooie momenten die we maar al te graag laten zien. Maar weet dat niemand gespaard wordt omdat hij/zij een sixpack heeft of rijk is. Ieder mens heeft zijn/haar lessen te leren of heeft gewoon pech. Punt. Period. Geen discussie over mogelijk.

Tegenslagen horen bij het leven, net zoals geluksmomentjes

Tevreden zijn met hoe het nu gaat, waarbij je geluksmomentjes afwisselt met de ‘down-moments’ die inherent aan het leven zijn. In combinatie met een diep wéten dat het goed komt en dat je groeit na tegenslag, dat maakt dat jouw leven stapje-voor-stapje verbetert. Juist het verzet tegen je negatieve emoties maakt dat ze erger worden. Ze stapelen zich op en op een gegeven moment kom je in een gevecht dat je niet kunt winnen. Je lichaam wéét dat het niet goed gaat met je. Alleen willen we er niet aan, want ‘dan horen we er niet meer bij’ of ‘dan zullen ze zeggen dat het onze eigen schuld is dat het niet goed gaat’ (lees: maakbare samenleving).

Ik geloof er zeker in dat je het leven kan sturen met jouw mind, dat je veerkrachtiger wordt door een positieve mindset, happy spirit en gezonde leefstijl, maar nee, je kan niet de wervelwind die het leven je soms gratis als weggever aanbiedt, omzeilen. Dat bestaat niet. Soms heb je gewoon pech. En dat moeten we juist omarmen. Dat het soms even niet goed mag gaan. Dat verbindt jou en mij, want in onze meest diepe momenten, kunnen we ons door ons kwetsbaar op te stellen ons met een ander verbinden. Jij hebt die ander dan nodig en dat is extreem krachtig, want in onze kern willen we anderen helpen. Hebben we compassie voor elkaar. En juist door authentiek te zijn, kom je er sterker uit dan ooit. Meer bezield en met meer vertrouwen in het leven. Ook geloof helpt hierbij. God (of de bron/Universum) is er voor je, no matter what! En jij kan daar aanspraak op maken. Geloof jij ook dat af en toe pech hebben of je niet goed voelen ook goed kan zijn voor je (niet altijd natuurlijk) en als je het zo ziet, dat zelfs tegenslagen in jouw voordeel gaan werken? Zo ja, omarm dan je leven.

Tips

  1. Als je niet lekker in je vel zit, stop dan waar je mee bezig bent en vraag jezelf af wat er nu echt aan de hand is. Wie of wat heeft je getriggerd? Voelde je je genegeerd vandaag? Niet gezien? Onzeker? Lijkt dit op een situatie van vroeger en heb je toen geleerd dat ‘unbreakable’ zijn beter is dan naar je gevoel luisteren?
  2. Wat kan je hiervan leren? Zijn er manieren om meer met jezelf en je gevoel in verbinding te komen, zodat de buitenwereld niet zoveel invloed heeft op jou? En jij niet in je overlevingsmodus hoeft te zitten?
  3. Soms kan het zo zijn, dat je vanbinnen opgeschoond wordt. Dat je dingen aan het loslaten bent en deze verandering doet gewoon heel erg pijn. Zit er een nieuwe fase in je leven op jou te wachten? Heb je een diepgekoesterd verlangen dat gerealiseerd wordt? Wat moet jij dan loslaten? Welke patronen? Wie moet jij zijn om die transformatie te kunnen doormaken? Je wordt klaargestoomd voor een nieuwe fase en een nieuwe versie van jou, dus heb nog even geduld. Herhaal dagelijks een paar keer ‘ik zit op de goede weg en laat mijn oude ik los, ik ben klaar voor wat nieuws ik kom hier, ook al is het lastig, goed doorheen’.
  4. Als het niet lukt en het negatieve gevoel blijft aanhouden, ga dan met iemand praten, je hoeft het niet alleen te doen. Vraag om hulp!

Ter inspiratie kun je ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ van Dirk de Wachter lezen of zijn lezingen via YouTube bekijken.

Geschreven door Holistische Psycholoog

De Holistische Psycholoog ziet de mens als één geheel. We zijn niet onze gedachten, ons lichaam of ons gedrag. We zijn veel meer dan dat. We zijn liefdevolle wezens en hebben heel veel te geven aan de wereld. Maar zoals vaak het geval is, zijn bepaalde factoren van het menszijn op een gegeven ogenblik uit balans geraakt. Door aandacht te geven aan je lijf, je spirit, je Bron van wijsheid en je mind, kan je als mens weer tot je essentie komen. Bloeien en onze oneindige potentie aanboren is uiteindelijk ons doel. Steeds een beetje meer uitbreiden tot de beste versie van onszelf. En soms hoort daar tegenslag bij, omdat je een ruwe diamant bent. Door je basis stevig te voeden, goed voor jezelf te zorgen, je talent in te zetten en meer in verbinding te zijn met jezelf, word je je steeds bewuster van de onzichtbare kracht die in jou schuilt. Hoe meer je daarmee in verbinding komt, hoe meer je in staat bent een mooi, vrij en op maat gesneden leven te leiden dat bij jouw authentieke zelf past waarmee je impact kunt maken. Laat je inspireren!! Zie mijn insta-pagina soulsearch2.0 voor tips en tricks om geïnspireerd te raken en dichter bij je authentieke zelf te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *