Dagboekschrijven

Mijn pen zwiert over het papier. Elke avond pak ik mijn schrijfboek erbij en schrijf ik over mijn ervaringen van de dag. Ik schrijf over de gedachten die in mijn hoofd zwerven, de angsten die ik voel en de dingen die ik meemaak. Door te schrijven kan ik mijn gedachten “downloaden” en kan ik dat overactieve brein van mij tot rust brengen. Het is niet ongebruikelijk dat er tijdens het schrijven puzzelstukjes op zijn plek klikken, dat ik ineens weet hoe ik dingen wil aanpakken, maar het maakt het vooral mogelijk om zaken los te kunnen laten. Schrijven is een gewoonte geworden die mij in de afgelopen jaren, in mijn herstel, enorm geholpen heeft en ik kan het aan iedereen aanbevelen.

Wetenschappelijk onderzoek

Dat schrijven helpt is ook wetenschappelijk aangetoond. Karen A. Baikie en Kay Wilhelm hebben hier bijvoorbeeld in 2018 onderzoek naar gedaan. Zij stellen dat 15-20 minuten schrijven over 3 tot 5 stressvolle situaties al gezondheidsvoordelen oplevert. Als gevolg van het schrijven waren mensen minder ziek, brachten mensen minder tijd in het ziekenhuis door en daalde de bloedruk en verbeterden de leverfuncties.

Ervaringen delen

Naast het therapeutische dagboekschrijven heb ik ook geschreven op mijn blog over mijn herstel en alles wat ik hierin tegenkwam. Op die manier heb ik mij kwetsbaar opgesteld en ik stond er versteld van hoeveel mensen dit waardeerden, maar ook hoeveel andere mensen herkenbaarheid vonden in de stukken. Zo, zie je maar, wat een taboe er nog heerst op psychische aandoeningen, terwijl zo veel mensen er last van hebben of krijgen! Het was zeker spannend om de blogs te plaatsen, maar de reacties die ik kreeg, maakten wel dat ik mij gezien voelde en dat er dus meer mensen waren die hier last van hadden. Het maakte dat ik mijn mentale worstelingen meer leerde accepteren. Nog eens een bijkomend voordeel! Maar uiteraard hoef je niet te delen om hier gezondheidsvoordelen bij te ondervinden.

Ervaringsverhalen van anderen

Ook het lezen van de schrijfsels van anderen mij hielp mij. Het liet mij zien dat ik niet alleen stond in mijn strijd. Dat er licht was aan het einde van de tunnel. En daarom heb ik zelf nu de stap over de drempel gezet om een boek te schrijven over mijn mentale worstelingen in het herstel wat ik de afgelopen jaren doorgemaakt heb. En ook nu nog merkte ik hoe fijn het is om alle ervaringen van de afgelopen jaren een plekje te kunnen geven.

 

Hoe begin je?

Maar hoe begin je hier nu mee? Begin gewoon eens te experimenteren. Als je het leuk vindt kun je een mooi notitieboek uitzoeken, maar het mag natuurlijk ook gewoon op ieder ander velletje papier. Trek elke dag even een paar minuten uit om zaken aan het papier toe te vertrouwen. In het begin is het verstandig om een vast tijdstip te kiezen, zodat je het niet meer vergeet. Vind je papier niet meer van deze tijd? Schrijf dan elke dag iets op in een bestand op je computer of gebruik een app op je telefoon (zoek eens op journal). Probeer het eens uit en kijk welke methode bij je past.

Inmiddels hebben sommige van mijn schrijfsels de weg gevonden naar mijn boek wat pasgeleden is verschenen. Ben je nieuwsgierig geworden na het lezen van dit artikel? Het boek heet “Het onderste van de put – een ervaringsverhaal over burn-out, depressie, persoonlijkheidsstoornis, brus zijn en het gevecht naar boven” en is te bestellen in de webshop van uitgeverij boekscout, in de boekhandel en op bol.com.

Bronnen:
https://nieuwetijds.com/hoe-schrijven-je-lichamelijke-en-geestelijke-gezondheid-kan-verbeteren/
https://www.cambridge.org/core/journals/advances-in-psychiatric-treatment/article/emotional-and-physical-health-benefits-of-expressive-writing/ED2976A61F5DE56B46F07A1CE9EA9F9F
https://mentaalbeter.nl/artikelen/10-tips-tegen-depressie/
https://www.succesplanner.com/9-redenen-waarom-schrijven-goed-voor-je-is

Geschreven door Sandra van Eck-Leurs

Sandra is gelukkig getrouwd en woont samen met haar man en vier konijntjes in het mooie Noord-Limburg. Dat geluk is niet altijd vanzelfsprekend. In haar leven maakte zij als gevolg van een persoonlijkheidsstoornis meerdere depressieve periodes door. Door hierover te schrijven kan ze haar ervaringen een plek geven, terwijl ze tegelijkertijd haar bijdrage doet aan het doorbreken van het taboe rondom psychische aandoeningen en daarbij hoopt ook anderen in een soortgelijke situatie te bereiken en te helpen. Onlangs is haar eerste boek "Het onderste van de put" over haar mentale worstelingen op weg naar herstel verschenen. Deze is te bestellen in de webshop van uitgeverij Boekscout, in de boekhandel en op bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *