Tante Annie: “En, wat doe je eigenlijk nou zoal in het dagelijks leven?”
Ik: “Studeren.”
Tante Annie: “Ah, goed zo kind, en wát studeer je dan?”
Ik (denkend; ‘oké nu ga ik zorgen dat er eens iemand wél enthousiast reageert..’):  “Psychologie!”
Tante Annie: “Oh. Uh, ja. Leuk. Dus jij kan door me heen kijken?!” en ze doet meteen een stapje naar achter. Tante Annie denkt waarschijnlijk dat ik dan iets minder goed door haar heen kan kijken…

Mensen die psychologie studeren zullen deze situatie waarschijnlijk wel herkennen. We worden gezien als allesweters, waarzeggers en analysemachines die niet voor de gek te houden zijn. Even voor de goede orde: dit is niet zo. We kunnen niet door mensen heen kijken, we weten niet het antwoord op alle vragen, we praten niet met dieren, hebben geen colleges waarin we leren hoe we met bomen moeten knuffelen, en ook wij zitten wel eens in een dipje. Allemaal clichés die, jammer genoeg, nog steeds wel bestaan rondom psychologie.

Op dit weblog staan allerlei psychologische weetjes, feitjes, en interessante theorieën die door ons, psychologie studenten, wekelijks geschreven worden, maar wat houdt de studie psychologie nou eigenlijk in?

Wat is psychologie?

De studie psychologie wordt op veel verschillende niveaus aangeboden, van universiteit tot LOI opleiding.
In Nederland kan je op 10 universiteiten psychologie studeren, elk met een eigen specialisatie. Zo is Tilburg bijvoorbeeld erg gericht op de economische psychologie en doen zij veel onderzoek bij babies. Bij elke universitaire psychologie studie geldt dat je een bachelor volgt die 3 jaar duurt. Daarna kun je een master gaan volgen die bij je bachelor aansluit. Deze duurt één of twee jaar, afhankelijk van welke master je kiest.

Psychologie is een studie waarin de volgende vraag centraal staat: Waarom doen mensen wat ze doen?
Het is een studie die het gedrag (in de breedste zin van het woord) van mensen bestudeert. Wat veel mensen ook niet weten is dat niet elke psycholoog een Freud of dokter Rossi is. Het typische beeld van iemand die op een bank wordt gelegd en die dan in een uurtje mentaal los gewrikt wordt is dus ook niet waar.

Twee ’tracks’

Binnen de psychologie heb je twee ‘hoofd’ richtingen: de klinische/gezondheids richting en de maatschappij richting. De klinische/gezondheid richting is de richting die het meest (haast altijd) geassocieerd wordt met de term psycholoog. Binnen deze richting kun je echter nog ontelbaar veel kanten op, maar met deze track (zoals we dat binnen de universiteit noemen) kom je onder andere in aanraking met psychische stoornissen, het neurofysiologische aspect van de hersenen en kan je behandelend psycholoog worden.

De andere track is die van de maatschappij. Beroepen die je je hierbij kunt voorstellen zijn arbeidspsycholoog, organisatiepsycholoog of economisch psycholoog. Ook met deze richting kun je enorm veel kanten op. Je kunt je bijvoorbeeld bezig gaan houden met consumentengedrag, selectieprocedures en hoe mensen in groepen functioneren. Je houdt je hier dus eigenlijk vooral bezig met het gedrag van mensen in/binnen de maatschappij.

Maar er zijn nog veel meer richtingen, zoals evolutionaire psychologie, ontwikkelingspsychologie, persoonlijkheidspsychologie, forensische psychologie, kinderpsychologie, biologische psychologie, sportpsychologie, neuropsychologie, opleidingspsychologie… je kunt gaan werken binnen het bedrijfsleven, in een ziekenhuis, bij het GGZ of bij Unilever. Het is allemaal mogelijk met deze studie.

Psycholoog?

In Nederland is de term psycholoog niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen zich ‘psycholoog’ mag noemen. Dit is natuurlijk niet erg handig. Daarom kunnen de mensen met een officieel diploma ‘Master in de psychologie’ zich inschrijven bij het NIP (het Nederlands Instituut voor Psychologen). Zij hebben een database waarin alleen deze mensen worden opgenomen die ook daadwerkelijk deze mastertitel hebben behaald.

Psychiater?

Om nog een misverstand de wereld uit te helpen: een psycholoog is niet hetzelfde als een psychiater. Een psycholoog mag bijvoorbeeld geen medicijnen uitschrijven en een psychiater wel. Een psycholoog houdt zich voornamelijk bezig met de oorzaak van een stoornis, terwijl een psychiater zich meer bezig houdt met het gevolg van een bepaalde stoornis. Een psychiater heeft medicijnen gestudeerd en heeft zich vervolgens gespecialiseerd in het menselijke gedrag. Een (behandelend) psycholoog heeft zich vier, vijf of zes jaren verdiept in het menselijke gedrag en heeft soms daarna nog een GZ-opleiding gedaan om zelfstandig te mogen werken in de gezondheidszorg.

Indruk maken op een psycholoog?

Dus als je in het vervolg iemand tegen komt die psychologie studeert, maak je echt indruk door te vragen welke richting van de psychologie diegene volgt; maatschappij of klinisch. Wil je echt helemaal de blits maken, noem dan alle richtingen op en vraag waar de interesses ligt bij diegene. Ik ben geen allesweter, maar ik kan je wel vertellen dat je in de kroeg hier zeker hoge ogen mee gooit!

Geschreven door Loes Janssen

Loes heeft haar Bachelor diploma behaald aan Tilburg University in de track Psychologie en Maatschappij. Momenteel volgt zij de master Persuasive Communication aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is vooral geïnteresseerd in de psychologie binnen reclames, communicatie, branding en advertisement. Afgelopen half jaar heeft ze gestudeerd in Melbourne en gereisd door Australië, Nieuw-Zeeland en Taiwan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *