Mensen die zich arrogant gedragen of veel opscheppen noemt men vandaag de dag al snel een narcist. Ook in de media verschijnen regelmatig berichten over ‘narcistische mensen’. Gebruikers van social media zouden ‘een sterke relatie tot narcisme’ hebben omdat ze leuke foto’s van zichzelf plaatsen en veel topmanagers zouden narcist zijn. De Dikke van Dale beschrijft narcisme als ‘ziekelijke liefde voor zichzelf’. Maar wat is narcisme nu eigenlijk?

Narcissus

De term narcisme komt uit de Griekse mythologie: de mooie Narcissus wordt verliefd op zijn eigen spiegelbeeld en sterft in zijn verlangen naar de persoon die hij in het water weerspiegeld ziet. Iemand die ijdel, egocentrisch of arrogant is heeft echter niet automatisch een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze diagnose moet worden gesteld door een specialist, zoals een  psychotherapeut of psychiater.

Veel bewondering nodig

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en hebben veel bewondering van anderen nodig. De ander naar beneden halen en zichzelf verheffen is het meest opvallende gedrag van patiënten met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ze hebben een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen. Dit geldt zelfs voor familieleden en vrienden. In Nederland zijn overigens geen eenduidige cijfers bekend van het aantal mensen met de officiële diagnose ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’”

Naasten

Het Fonds Psychische Gezondheid merkt dat vooral naasten van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis op zoek gaan naar informatie en hulp. Op de website van het Fonds staat deze informatie, maar ook een test die helpt narcistische kenmerken te herkennen.

Wat kunt u doen?

  • Test of u of iemand anders een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft: doe de  narcismetest.
  • Lees onze gratis tips voor naasten van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
  • Hebt u na het lezen van deze informatie het vermoeden dat u zelf narcistische kenmerken hebt of wellicht iemand in uw omgeving? Het is altijd goed om hier met iemand over te praten, zoals uw huisarts. Hij of zij kan u eventueel doorverwijzen naar een psychotherapeut of psychiater.

Geschreven door MIND

Een goede psychische gezondheid is niet vanzelfsprekend. Iedereen krijgt in zijn leven, zelf of in zijn directe omgeving, te maken met psychische problemen. MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) streeft naar een samenleving waarin mensen niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch gezond zijn. Daarom wil MIND mensen uitzicht bieden op een beter leven door: - het bieden van actuele en betrouwbare informatie en advies - het financieren van onderzoek naar nieuwe en betere behandelmethoden en zorgprojecten - het bevorderen van openheid en begrip https://wijzijnmind.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *