Vanwege mijn psychosegevoeligheid moet ik medicijnen gebruiken. Een zeer bekende en veel voorkomende bijwerking is (extreme) gewichtstoename. Bij mij is dit niet veel anders gegaan. Zo kreeg ik een nieuw medicijn, SeroquelXR, waar ik mentaal goed op reageerde. Echter, in driekwart jaar kwam ik meer dan twintig kilo aan. Helemaal naar werd ik hiervan.

 

 

 

Ik moet van een uitkering rondkomen en heb vorig jaar een ‘vermogen’ uitgegeven omdat ik elke keer nieuwe kleding moest kopen, in een nog grotere maat. Vooral spijkerbroeken zijn berucht, omdat die eigenlijk alleen bij een bepaald gewicht passen. Weeg je minder, of meer, dan zul je nieuwe moeten kopen. Ik heb nu inmiddels maat 42 en L, zo’n grote maat heb ik nog nooit gehad.

TrainenDiet and exercise

Mijn vriend heeft mij gestimuleerd om te gaan trainen. In mijn eigen huis, op een hometrainer en crosstrainer. Begin januari ben ik begonnen en ik houd het nog steeds vol. Dit laatste vooral omdat ik er ook plezier aan beleef. Ik ben nu zes kilo afgevallen. Ik kan wat andere kleding aan, mijn lichaam is strakker en ik begin mezelf weer mooi te vinden als ik voor de spiegel sta. Ik zie er ook niet meer uit als een zwangere vrouw. Mijn buik is platter geworden door de dagelijkse buikoefeningen. Voordat ik begon met trainen kreeg ik regelmatig complimenten – zowel op het werk als op straat: gefeliciteerd met je zwangerschap… wordt het een jongetje of een meisje? Fijn die medicijnen, waardoor een (groot) deel van het vet in de buik gaat zitten! Ik ben trouwens niet de enige die dit meemaakt, of heeft meegemaakt.

De oefeningen hebben mij in het begin wel moeite gekost, maar nu zit ik in een routine qua sporten. Het geeft je meer energie, je wordt (wat) helderder in je hoofd,  je maakt endorfine aan, wat een soort gelukzalig gevoel geeft. Er zijn dagen dat ik zelfs zin om 2x keer op een dag te sporten.

Hulpmiddel tegen psychiatrische aandoening

Het schijnt ook een goed hulpmiddel te zijn tegen een psychiatrische aandoening. Dit kwam onder andere naar voren bij het GROUP-onderzoek, gehouden onder mensen met psychosen. Zie ook https://www.group-project.nl/ Het bleek dat, om de een of andere reden, mensen met een psychosegevoeligheid minder klachten ervaren wanneer ze regelmatig sporten. Misschien kan dit wel kloppen, want ik heb het idee dat ik wat beter met stress kan omgaan en ook makkelijker kan loslaten en ontspannen. Het is net alsof ik mij er méér bewust van ben dat ik een lichaam heb, of beter: dat ik in een lichaam zit. Lichamelijk zelfbewustzijn, zou ik het willen noemen.

Mensen met psychosen bewegen niet of te weinig. Ze eten (te) vet, of met (te) veel suiker en/of gebruiken drugs en/of alcohol, omdat ze zich er goed door voelen. Ze willen genieten van het leven, dus daarom dat lekkere biertje en daarom die lekkere donut. Ik heb een tijdje ook zo geleefd. En genoten! Maar nu leef ik anders en voel ik me gemotiveerd om dit te blijven doen. Die stap moet je bewust maken en zetten. Door medicatie wil je vaak juist ‘ongezond’ eten omdat je brein daarnaar verlangt, wat komt door de toegevoegde stofjes in je hoofd. Dáár moet je tegenin kunnen/durven gaan. Het heft in eigen hand nemen om zo het tij te kunnen keren.

Het tij is aan het keren; ik voel me lekker en prettig in mijn lijf, dankzij die eerste  paar kwijtgeraakte kilo’s. Nu het roken nog…

 

Diana is ambassadeur van Fonds Psychische Gezondheid

Geschreven door Diana

Diana is geboren en opgegroeid in Limburg. Voor de liefde is ze 15 jaar geleden naar Groningen verhuisd. Diana is een zeer intelligente vrouw die last heeft van een schizoaffectieve aandoening. Dit betekent dat ze zowel psychosen als stemmingswisselingen kan hebben. Soms komt dit terug, wat dan meestal te maken heeft met te veel (langdurige) stress. Diana schrijft veel, bouwt websites, heeft een goede relatie met haar partner met wie ze samenwoont en ze heeft leuke hobby's en sociale contacten.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *