Ik heb allerlei trucjes om met mijn aandoening om te gaan, om ervoor te zorgen dat ik ondanks eerder genoemde obstakels mij toch goed kan voelen en door deze trucjes toch een zinvol leven kan leiden. Dat is geen ‘normaal’ leven met studie en werk. Maar wel een leven met bezigheden, vrijwilligerswerk, en met ontwikkeling.

Hobby’s en bezigheden

Ik heb allemaal projecten waar ik mee bezig ben. Zo brei ik een lappendeken. Ik heb alle wol reeds in huis, maar ben hier voorlopig nog mee bezig. Het voelt rustgevend om hier mee bezig te zijn. Ik heb een naaimachine en hier maak ik regelmatig dingen mee, zoals rokjes en tafellakens. Ik vind werken met de naaimachine wat intensiever dan breien, maar toch voelt het fijn om er, zo nu en dan, mee bezig te zijn.

Wanneer ik mij ontwikkel, met zoiets als de naaimachine, dan voel ik mij voldaan en heb ik het idee dat ik echt goed in iets word. Ik word er ook rustig van, omdat ik afleiding heb van de klachten, die ik soms heb vanwege mijn gevoeligheid. Ik denk dat de één dit met een reguliere opleiding en/of baan heeft, en de ander met een hobby, zoals ik heb met het werken met de naaimachine. Ik probeer hier steeds nieuwe dingen mee.
boek lezenIk ben serieus bezig met webdesign en dit is ook mijn betaalde, vrijwilligerswerk. Al doende leer ik telkens weer nieuwe dingen. Afgelopen week heb ik mijn eerste webshop gebouwd. Ik moet nog een boek uitlezen over webdesign en daarna wil ik mijzelf de programmeertaal PHP gaan leren. Het voelt heerlijk en brengt mij veel voldoening om hiermee bezig te zijn, deels ook omdat ik hoogbegaafd ben. De tijd lijkt te vliegen wanneer ik een website aan het bouwen ben. Ik kan mijn creativiteit hier ook goed in kwijt. En net als eerdergenoemde geeft het ook afleiding.

Zowel met webdesign als het verkopen van spullen verdien ik geld. Ik heb veel dingen te koop staan op bol.com en marktplaats. En nu heb ik dus ook mijn eigen webshop gebouwd! Ik vind dit erg leuk om te doen, omdat je dan contact met de klant hebt. Ik streef er altijd naar om mijn klanten zo tevreden mogelijk te houden. Dit geeft mij een goed gevoel.

Ik heb ook nog heel wat boeken die ik wil lezen, maar hier voel ik me vaak te onrustig voor. Maar dit is toch een doel. Het lijkt me namelijk heel leuk om weer te gaan lezen, omdat ik veel verhalen in boeken vaak erg boeiend vind. Ik heb een mooie verzameling boeken in huis. Ik denk dat ik gewoon een keer moet gaan beginnen en dan bijvoorbeeld elke dag een bepaald moment inpassen, dat ik ga lezen. Dit komt nog wel.

Daarnaast doe ik ook aan sport. Hier zie ik weleens tegenop, maar wanneer ik ermee klaar ben voel ik mij zeer voldaan. Door te sporten bouw je conditie op en kom je minder snel aan in gewicht, of val je zelfs af. Je krijgt er ook een strakker figuur door. Dit maakt dat ik meer, lichamelijk, zelfvertrouwen krijg en daardoor o.a. meer ga ‘pronken’ op straat met mooie kleding e.d.

Rust en afleiding

rustKernwoorden in dit artikel zijn: rust en afleiding. Ik denk dat dit voor elk mens geldt, ook de zogenaamde ‘niet zieke’ mens. Die zou ook aftakelen als hij of zij de hele dag op de bank of in bed gaat liggen piekeren. Echter voor mensen met een psychische kwaal geldt dit des te meer. Al is het alleen maar omdat ze geen full-time baan hebben, waardoor ze ontzettend veel extra (vrije) tijd hebben.

Al met al een behoorlijk ingevuld en leuk leven met dingen die ik allemaal opgebouwd heb in de afgelopen maanden tot jaren. Ik heb structuur, ik ga op tijd naar bed en kom er op tijd uit en heb genoeg bezigheden. Ik heb het huishouden en mijn sociale leven niet eens meegeteld. Ik spreek natuurlijk ook met vrienden en familie af. Ik vind het vrijwel altijd fijn om met deze mensen omringd te zijn. Het maakt dat ik ben wie ik nu ben: mezelf. Want als ik mijzelf kan spiegelen aan mensen die mij niet veroordelen omdat ik een aandoening heb, dan kan ik psychologisch groeien.

Mijn leven voelt fijn en ook zinvol voor mij. Ik kan wel steeds blijven rouwen dat ik niet ‘normaal’ een full-time baan en dat soort dingen heb, maar ik kan ook kijken naar wat ik allemaal wel heb, wat ik bereikt heb en alle dingen die ik nog zal bereiken. Mijn leven is niet minder dan dat van anderen. Mijn leven is anders. Misschien komt het ook omdat ik geaccepteerd heb, dat ik nu eenmaal zo’n leven heb te leiden vanwege mijn kwetsbaarheid. En dat dit oké is. Dat het goed is, zoals het is. Dat ik tevreden ben met mijn leven. En dan ervaar ik meer rust en vrede in mezelf, en meer plezier in mijn leven. En ga ik misschien wel het ene na het andere boek uitlezen.

Geschreven door Diana

Diana is geboren en opgegroeid in Limburg. Voor de liefde is ze 15 jaar geleden naar Groningen verhuisd. Diana is een zeer intelligente vrouw die last heeft van een schizoaffectieve aandoening. Dit betekent dat ze zowel psychosen als stemmingswisselingen kan hebben. Soms komt dit terug, wat dan meestal te maken heeft met te veel (langdurige) stress. Diana schrijft veel, bouwt websites, heeft een goede relatie met haar partner met wie ze samenwoont en ze heeft leuke hobby's en sociale contacten.

1 comments

  1. Ik heb ook zo mijn ‘projecten’, maar voel me soms toch wel minderwaardig dat ik geen ‘echte’ baan heb. Ik vermaak me prima, maar op dagen dat ik me slecht voel heb ik wel vaak gedachten dat ik niet ‘mee doe’ in de maatschappij. Toch is het belangrijk dat ik het doe op de manier die bij mij past en dat betekent geen baan in loondienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *