Oude mensen waarvan het geheugen steeds een beetje minder wordt. Oude mensen die uiteindelijk worden verzorgd door hun kinderen, in plaats van andersom. Dit is het beeld dat mensen vaak hebben bij de ziekte van Alzheimer. Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Wij willen bij PsyBlog hier graag bij stil staan. Veel mensen hebben de ziekte van Alzheimer van dichtbij meegemaakt. In de volksmond wordt dit vaak ook dementie genoemd. Maar wat is nou precies het verschil tussen Alzheimer en dementie?

 

Dementie

Dementie is een syndroom. Dit houdt in dat het een soort verzamelnaam is voor een aantal klachten. De meest voorkomende klachten die hierbij horen zijn geheugenverlies en problemen met oriëntatie, gedrag of taal. 1 op de 5 mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met dementie. Er zijn zo’n 50 verschillende ziektes die allemaal dementie veroorzaken. Een bekende, minder ernstige vorm is bijvoorbeeld zwangerschapsdementie. Vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap vergeetachtiger zijn dan normaal. Dit gaat echter weer over en levert weinig problemen op. Een andere ziekte die dementie veroorzaakt en waarvan dit minder bekend is, is de bekende ziekte van Parkinson.

Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende ziekte die dementie veroorzaakt. Ruim 70% van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Bij deze ziekte kunnen hersencellen het contact met elkaar en met de zenuwen niet goed maken. De hersencellen verschrompelen en kunnen niet goed meer functioneren. Het verloop van de ziekte is bij iedereen heel verschillend. Ook duurt het vaak een tijdje totdat de diagnose gesteld wordt. Vaak wordt de ziekte van Alzheimer pas herkend zodra de symptomen van dementie verergeren, terwijl deze zich al eerder ontwikkelt. Ondanks dat er geen genezing mogelijk is, kan de ziekte wel behandeld worden. De tovertafel is hiervan een mooi voorbeeld.

Mensen onder de 65 met Alzheimer

Bij dementie denken we vaak aan ouderen in een bejaardentehuis. Toch waren er in juni 2014 ruim 12.000 mensen onder de 65 met dementie. Ook bij jonge mensen is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. Het verloop van de ziekte is bij deze groep anders dan bij ouderen. Het begin is sluipender en wordt dus minder snel opgemerkt. Vaak wordt het afgedaan als een depressie. Het verdere verloop van de ziekte gaat juist sneller dan bij ouderen. Het blijft bij jonge mensen vaak lastig om de diagnose van Alzheimer te stellen.

Wereld Alzheimer dag

vroeg-geleerd-oud-vergeten-11858
Een belevingsbord met het thema “school”.

21 september is door  de World Health Organization (WHO) uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en de aanloop ernaartoe. Een van de doelen is de aandacht voor en bewustwording van de ziekte te vergroten. Dit jaar wordt dit gedaan door mensen op te roepen een belevingsbord te maken samen met, of voor iemand met de ziekte van Alzheimer. Over deze actie is meer te lezen op de website van de Wereld Alzheimer Dag.

 

Geschreven door Renske van der Linden

Renske is vorig jaar afgestudeerd als Economisch Psychologe. Na haar afstuderen heeft ze een reis door Azië gemaakt. Nu is ze aan het werk als Consultant in de energiebranche. Ze schrijft graag over psychologische verklaringen van dagelijkse gebeurtenissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *