Nederland was afgelopen weekend in een overwinningsroes. Niet door de prestatie van Douwe Bob in Stockholm, maar door race fenomeen Max Verstappen die bij zijn debuut voor Red Bull Racing naar een eerste plek reed en daarmee de jongste Grand Prix winnaar ooit werd.

Uiteraard helpt het als je vader Jos Verstappen (oud F1-coureur) en je moeder Sophie Kumpen (coureur) is. Natuurlijk krijg je dan de juiste genen mee, maar wat wellicht nog veel belangrijker is, een omgeving waarin je talent gestimuleerd wordt.

Twee dagen na de overwinning van Verstappen barst de discussie tussen psychologen weer los; welke rol hebben genen gehad in de ontwikkeling van het talent van Verstappen en welke rol heeft de omgeving gehad? Oftewel; heeft Max Verstappen zijn uitzonderlijke talent te danken aan nature of aan nurture?

Nature

Nature liefhebbers zeggen dat talent aangeboren is en dat de genen het meest belangrijk zijn in de ontwikkeling van de mens. Zonder de juiste genen, geen uitzonderlijke talenten.

Genen zijn verantwoordelijk voor de opbouw van ons lichaam. Of we blauwe of bruine ogen hebben. Het is datgene wat we erven van onze ouders. We kunnen stellen dat in het geval van Max Verstappen hij de genetische opbouw van een top-atleet heeft. Zo zal bijvoorbeeld deels zijn reactiesnelheid en de opbouw van zijn spiermassa uitermate geschikt zijn om te racen. Echter, zonder de juiste stimulatie vanuit de omgeving heb je toch nog niks?

Nurture

Aanhangers van de nurture kant stellen dat juist de omgeving ontzettend belangrijk is. Alles is te trainen en te ontwikkelen, zolang je er maar voldoende tijd in steekt. ‘The rule of 10,000’ stelt dat je minimaal 10,000 uur aan een vaardigheid moet besteden om deze volledig te beheersen.

Max Verstappen stapte toen hij 4,5 jaar oud was voor het eerst in een kart. Vader Jos vond dat te vroeg, zo liet hij een aantal jaar geleden in een uitzending van Holland Sport weten. Echter; door Max  al op deze leeftijd in een kart te zetten, kreeg hij toen al de kans om het maximale uit zijn genen te halen en zijn talent verder te ontwikkelen.

Conclusie

Uiteraard zal niemand dit verbazen, maar een juiste genetische opbouw in combinatie met een omgeving waarin je talent gestimuleerd wordt is natuurlijk de reden van het succes van Max. Combineer dat met een topsport-mentaliteit, een kleine portie geluk en je krijgt een coureur die Nederland in feeststemming laat uitbarsten… zelfs als Douwe Bob een dag daarvoor ‘slechts‘ een elfde plaats weet te bemachtigen.

Schermafbeelding 2016-05-17 om 15.34.04

Geschreven door Jerre Maas

Jerre is van oorsprong sociaal psycholoog en is tevens de initiatiefnemer van PsyBlog. Hij houdt zich daarnaast bezig met innovatieve presentatieconcepten en presentatietechnieken en het verbeteren van zelfpresentatie. Hij is een enthousiaste en betrokken ondernemer. Meer informatie over Jerre kunt u vinden op www.jerremaas.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *