Je kent het gevoel vast wel. Je zit op de bank en hebt besloten een avondje thuis te blijven. Je voelt je al de hele week niet zo lekker en morgen is dat leuke festival waar je al heel lang kaarten voor hebt. Je pakt je telefoon en opent Snapchat. Bij het zien van alle foto’s en korte filmpjes van je vrienden die de tijd van hun leven (lijken te) hebben, krijg je een naar gevoel in je buik. Je zit meteen niet meer lekker rustig en bent bang het feestje te missen. Je hebt last van Fear of Missing Out.

Wat is het precies?

Vorige week in het artikel over Pokémon Go benoemde ik het al even. Je bent bang om iets te missen en voelt je daarom slecht. Omdat het de laatste tijd steeds meer voorkomt besloot ik er een volledige blog aan te wijden. De Fear of Missing Out (FOMO) is letterlijk de angst om iets te missen. Je voelt als het ware een soort angst voor het plezier van anderen. Het principe bestaat al sinds de Romeinse tijd maar is eigenlijk pas sinds de komst van social media en smartphones verergerd. Je kunt continu op de hoogte zijn van wat anderen aan het doen zijn en wat jij dus mist.

iphone-500291_1280

Waar komt dit vandaan?

FOMO komt doordat wij mensen altijd op alle vragen het antwoord willen weten. Op sommige vragen kunnen we deze antwoorden niet krijgen en we denken bij FOMO dat we de antwoorden wel krijgen wanneer we aanwezig zijn bij een bepaalde gebeurtenis. Het gaat hierbij om simpele vragen over hoe het feestje is of wat er tijdens een gelegenheid gebeurt. Ook vragen over jezelf, of je geliefd bent, of anderen je wel zien zitten en of je er wel bij hoort wil je graag beantwoord hebben.

window-view-1081788_1280

Waarom is het vervelend?

FOMO kan ons de ontspannen momenten ontnemen. Wanneer je toegeeft aan de angst ga je dus wel naar dat ene feestje terwijl je de rust juist hard nodig had. Maar ook als je niet toegeeft en dus thuis blijft ben je onrustig. FOMO kan ook opspelen als je op een leuk feestje bent maar er tegelijkertijd ook een ander feestje bezig is. Je geniet minder van je feestje dan dat je anders zou doen.

Heb jij er last van? Beantwoord deze vragen:

  1. Je checkt elk moment van de dag je telefoon
  2. Je wilt altijd van alles op de hoogte zijn. Stel dat je niet mee kan praten.
  3. Je stelt belangrijke dingen uit omdat leuke dingen voor gaan.
  4. Je voelt je vaak gestresst en hebt moeite je te concentreren.
  5. Je slaapt vaak onrustig. Vooral als je vroeg naar bed gaat heb je moeite met in slaap komen.

Wat kun je eraan doen?

Je zou zeggen dat het zou helpen om je telefoon uit te zetten. Dit is echter niet zo. Je telefoon is namelijk niet een reden voor FOMO maar een medium ervoor. Het beste helpt om je af te vragen waar je precies bang voor bent en waar je angst vandaan komt. Daarnaast heb ik slecht nieuws voor je. Je komt niet van FOMO af. Het is typisch menselijk gedrag waar iedereen last van heeft. Toch kun je er wel mee om leren gaan. Vooral door je er bewust van te worden is dit makkelijker. Daarnaast werkt het om te meten hoeveel je social media gebruikt. Neem een notitieboekje overal mee naar toe en turf hoe vaak je de verschillende social media kanalen checkt. En lig je toch te balen over het feestje dat je mist bij een avondje rust, denk dan snel weer aan het volgende feestje dat komen gaat: Kijk vooruit!

Geschreven door Renske van der Linden

Renske is vorig jaar afgestudeerd als Economisch Psychologe. Na haar afstuderen heeft ze een reis door Azië gemaakt. Nu is ze aan het werk als Consultant in de energiebranche. Ze schrijft graag over psychologische verklaringen van dagelijkse gebeurtenissen.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *