De positie van basispsychologen op de arbeidsmarkt is niet altijd makkelijk. Gelukkig bestaat er een mooi platform waarop basispsychologen terecht kunnen als ze op zoek zijn naar vacatures, psychologen tools, studieboeken of cursussen met korting. Dit platform heet Meesters in de Psychologie (MidP). Wij gingen in gesprek met oprichter Peter Langelaar om erachter te komen wat hem drijft, wat zijn doelen zijn voor de website en wat MidP kan betekenen voor de basispsycholoog in Nederland.

Peter Langelaar heeft het zelf ook meegemaakt; vol enthousiasme psychologie studeren, afstuderen vol goede moed en er vervolgens achter komen dat er weinig kansen zijn op de arbeidsmarkt. “Het was een ramp om een baan te vinden.” Hij kreeg een aantal banen, maar bleef nergens lang. Hooguit een paar maanden, of een jaar. Zo moest hij steeds weer op zoek naar een andere baan. Om zich heen zag hij dat andere afgestudeerde psychologen hetzelfde meemaakten. Toen hij eenmaal hoorde dat hij de GZ-opleiding mocht doen, en hij wat tijd over had voor de opleiding zou beginnen, wist hij dat hij iets kon betekenen voor deze basispsychologen. Zo kwam hij op het idee van Meesters in de Psychologie.

“Toen ik om me heen keek zag ik dat er nog geen platform was voor basispsychologen en dat wilde ik graag oprichten. Meesters in de Psychologie vond ik meteen een goede naam en gelukkig was deze domeinnaam nog beschikbaar”. Zo begon Peter in 2014 met de website. In het begin was er nog sprake van een ‘houtje touwtje’ website en focusten ze zich vooral op het verzamelen van vacatures voor basispsychologen. Maar Peter zag de site al snel erg groeien. “We kregen heel snel veel meer aandacht en grote bezoekersaantallen. Hierdoor konden we meer vrijwilligers aantrekken en konden we ook de mogelijkheden voor basispsychologen uitbreiden”. Zo biedt MidP nu niet alleen een vacature-overzicht, maar ook workshops, psychologen tools, boekrecensies, korting op studieboeken en na- en bijscholing.

Ondanks de grootte van de website en bezoekersaantallen wordt MidP nog steeds gerund door vrijwilligers, dit zijn er nu 19. “Het toffe aan het werken met vrijwilligers is dat er echt sprake is van intrinsieke motivatie. Al deze mensen zijn ontzettend enthousiast en willen graag iets voor de basispsycholoog betekenen. Dat is echt bemoedigend”. Zo zijn er op dit moment coördinatoren voor de redactie en website, coördinatoren PR en social media, coördinatoren externe activiteiten en coördinatoren voor de vacatures en cv’s. Onder deze coördinatoren vallen de vrijwillige medewerkers, waaronder de vacaturejagers.

De huidige positie van psychologen op de arbeidsmarkt was voor Peter één van de redenen om met MidP te beginnen. Als hij terugkijkt op zijn loopbaan tot nu toe, heeft hij ook een tip voor beginnende psychologen: “Staar je niet teveel blind op een droombaan. Weet wat je wilt, maar besef je ook dat er andere manieren zijn om dit te bereiken. Als het je bijvoorbeeld maar niet lukt om behandelaar te worden voor mensen met een angststoornis, probeer dan eerst werkervaring op te doen met die cliënten in een ander soort functie. Met het opdoen van werkervaring verbreed je je blik en ook je eigen palet aan vaardigheden“.

Scholieren die psychologie willen gaan studeren doen er goed aan zich eerst goed te verdiepen in de arbeidsmarkt volgens Peter. Wel snapt hij dat er bij veel Universiteiten geen studentenstop is: “Psychologie is voor iedereen een verrijkende studie. Met de wetenschappelijke achtergrond die je opdoet, kun je veel kanten op”.

Als ik vraag naar Peters droom voor Meesters in de psychologie geeft hij zelfverzekerd antwoord. “Het lijkt me heel gaaf dat als ik tachtig ben, MidP nog steeds bestaat. Dat we dan nog steeds mensen kunnen helpen en dat we begrip hebben gecreëerd voor de positie van basispsychologen (als die dan nog hetzelfde is). Dan zou ik echt trots zijn”.

Ondanks de snelle groei van de site, is het idee nog steeds hetzelfde: Het versterken van de positie van de basispsycholoog. “Dat willen we doen door vacatures te plaatsen, maar ook door basispsychologen met elkaar in contact te brengen voor intervisie en door basispsychologen te ondersteunen in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld door het aanbieden van korting op waardevolle bij- en nascholing”. Zo biedt Meesters in de Psychologie diverse manieren voor basispsychologen om zich te blijven ontwikkelen.

Ben je benieuwd geworden naar Meesters in de Psychologie? Ben je op zoek naar vacatures, of wil jij juist bijdragen aan MidP? Neem dan snel een kijkje op hun website: http://www.meestersindepsychologie.nl/

Geschreven door Marleen Hoek

Marleen is afgestudeerd als kind- en jeugdpsychologe. Tijdens haar studie merkte ze dat ze graag één op één hulp biedt waarbij er sprake is van maatwerk voor de cliënt. Ze werkt nu als levensloopcoach waarbij ze volwassenen en kinderen met autisme begeleidt op diverse levensgebieden. Tijdens haar eerdere werk op een basisschool rees bij haar de vraag hoe we het onderwijs in kunnen richten zodat álle kinderen tot leren kunnen komen. Daarom is ze gestart met de Pabo en houdt ze ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en psychologie goed in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *