MIND vindt het belangrijk om ondersteuning te bieden aan mensen de te maken hebben met psychische problemen. Zij bieden ondersteuning bij deze problematiek en vragen aandacht voor het durven te uiten van je gevoelens/problemen. Want wanneer je deze uit, kun je eerder hulp krijgen en mogelijk ernstige(re) problemen voorkomen. Daarom heeft MIND de Antonie Kamerling Award geïnitieerd. Een honorering voor het uiten van je psychische problemen, want dat doen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Deze kwam tot tot stand na overleg met Isa Hoes en de familie van Antonie Kamerling. De eerste award werd gewonnen door psychiater Menno Oosterhoff met zijn boek ‘Vals Alarm’. De award wordt uitgereikt in de vorm van een kunstwerk; een beeldje.

Dit jaar waren Alicia (VPRO), documentaire van Maasja Ooms, #jesuisdepri van KRO-NCRV en True Selfie van BNNVARA en Simpel Media genomineerd door de zevenkoppige jury. Daarbij hebben zij bij elke genomineerde de volgende vragen gesteld:

  • In hoeverre heeft de uiting openheid over psychische problemen bevorderd?
  • In hoeverre denk je dat de uiting mensen heeft geraakt?
  • In hoeverre denk je dat de uiting iets heeft losgemaakt in de maatschappij (discussie, nieuws, social media, Kamervragen etc.)?
  • In hoeverre is de uiting toegankelijk voor een breed publiek?
  • In hoeverre heeft de uiting veel mensen bereikt?

Het publiek mocht stemmen op de genomineerde en op 29 november jl. is de uitslag bekend gemaakt. De MIND Antonie Kamerling Award gaat dit jaar naar de TV-serie #jesuisdepri. In deze serie volgt presentator Jan Kooijman vijf jongeren die depressief zijn of zijn geweest. In een openhartige serie vertellen ze onder andere over de oorzaken van hun depressie, hun angsten, de intense gevoelens van bijvoorbeeld ongelukkig zijn en de struggles om uit hun depressie te komen. De serie wil aandacht  vragen voor depressies onder jongeren, in de joop het bespreekbaar te maken en meer begrip te creëren.

MIND Antonie Kamerling Award adviseur Iris Peelen: “Ik was erg onder de indruk van dit programma. Ik vind het mooi hoe verschillende mensen die in diverse fases van hun herstelproces zitten, zijn geïnterviewd. Juist de variatie hierin laat zien dat depressie vele gezichten kent, en dat het een sluipmoordenaar is. Een duistere deken die over je heen valt en ervoor zorgt dat je geen kant meer op kunt. De deelnemers zijn neergezet als hele krachtige mensen, die ondanks alles ook hoop uitstralen, en op pijnlijke wijze laten zien wat depressie doet en is.”

PsyBlog.nl feliciteert #jesuisdepri met het winnen van de MIND Antonie Kamerling Award 2018.

Bronnen
https://wijzijnmind.nl/antonie/faq-antonie 

Geschreven door Kyki Vermaire

Kyki Vermaire schrijft over onderwerpen die haar in het dagelijks leven bezighouden. Kyki volgde diverse opleidingen aan de Schrijversacademie en is momenteel freelance (creatief) schrijver en redacteur in o.a. de kunst en cultuursector. In haar blogs deelt zij haar ervaringen en zoekt ze naar de balans tussen wetenschappelijke cijfers en emoties. Ze vindt ontspanning in lezen, schrijven, koken en eten. Daarnaast houdt ze van muziek en bezoekt regelmatig concerten. Meer weten over Kyki? Bekijk dan haar website www.kykivermaire.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *