In mijn kast kwam ik laatst het boek Nooit meer te druk van bedrijfspsycholoog Tony Crabbe tegen. Het stond daar al een paar jaar en ik had het nog nooit gelezen, want tja… geen tijd. Herkenbaar? In dit blog lees je waarom we allemaal zo druk zijn en hoe we het gevoel van meer tijd kunnen creëren.

Sorry, geen tijd!

Onze agenda’s zijn van minuut tot minuut gevuld met werk, kinderen, sport, hobby’s en sociale activiteiten. We haasten ons door het leven van verplichting naar verplichting en strepen zoveel mogelijk af van onze to-dolijst. Dit geeft voor even een euforisch gevoel, maar daarna voegen we gelijk weer nieuwe taken aan de lijst toe.

Bovendien staan we continu ‘aan’: we checken voortdurend onze smartphones en worden overstelpt met appjes, e-mails, nieuwsberichten en sociale media berichten. We zijn altijd en overal bereikbaar en kunnen alles regelen, waar we ook zijn. De grens tussen werk en privé vervaagt steeds meer en we switchen voortdurend tussen werk- en privétaken. Op kantoor krijgen we berichtjes via de Kinderopvang app en thuis checken we snel of die ene klant al gereageerd heeft. Voor het slapengaan kijk je nog even wat er voor morgen op de planning staat. De tijd zit vol en je hoofd ook.

Lekker druk?

Ja, het is inderdaad best lekker om druk te zijn en veel mensen genieten van een volle agenda. Het is een prestatie om alle ballen in de lucht te houden en dit geeft je, na een dag ploeteren, een voldaan gevoel. Stress moet dan ook zeker niet vermeden worden. Druk zorgt voor de nodige focus en motiveert je om taken op te pakken en af te ronden.

Maar pas op: het lijntje tussen ‘lekker druk’ en ‘hoge stress’ is erg dun. Eén appje, extra taak of onverwachtse wijziging in de planning kan je stressniveau naar ongezonde hoogte doen stijgen. Je rent van de ene naar de andere afspraak en ondanks al je inspanningen, heb je nog steeds het gevoel dat je tekort schiet en achter de feiten aanloopt… Goede kans dat je in de busy trap gerend bent.

De busy trap: druk met druk zijn

Als je het druk hebt, heb je weinig tijd om na te denken over de wijze waarop je alle taken het best aan kunt pakken. Je wordt minder efficiënt en daardoor nog drukker: de busy trap is een vicieuze cirkel. Je maakt minder goede keuzes en hebt minder aandacht voor zaken die waardevol voor je zijn. Het is namelijk makkelijker om te proberen álles te doen, dan om een keuze te maken. Zo hoef je enkel te reageren op je agenda en je omgeving en niet na te denken over wat jij nu eigenlijk wilt en belangrijk vindt.

Zelfs onze vrije tijd plannen we krampachtig vol, wat vaak voor nog meer stress zorgt. Gedreven door the fear of missing out willen we, in de spaarzame vrije uurtjes die we hebben, zoveel mogelijk doen. Maar juist door teveel tegelijk te willen doen en gejaagd bezig te zijn, verspillen we onze tijd.

Waarom je het niet redt met timemanagement

Timemanagement is een achterhaald idee. Volgens Crabbe gaat het niet om getting things done, maar om not getting it all done. Met het volproppen van onze tijd, verliezen we de momenten waarom het gaat. Niet álles willen doen: dát is de uitdaging van deze tijd.

Durf keuzes te maken en creëer het gevoel dat je tijd over hebt

Als plannen niet de manier is om meer rust te krijgen in je hoofd, wat dan wel? Volgens Crabbe ligt de oplossing in gerichte aandacht en betrokkenheid bij wat je doet. Het gaat er niet om hoe efficiënt je met tijd omgaat, maar om hoe je de momenten beleeft. Aandacht is hierbij het sleutelwoord: probeer te achterhalen wat je echt belangrijk vindt, richt je daar op en negeer de rest.

Uit onderzoek blijkt dat gelukspieken niet tijdens relaxen, maar juist tijdens activiteit ontstaan: de zogenaamde flow ervaringen. Je gaat volledig op in een activiteit, hebt een opgeruimd hoofd en denkt niet aan de tijd. Volgens Crabbe hoef je hiervoor niet eerst op zoek te gaan naar een nieuwe hobby of ander werk. Je kunt er gelijk mee beginnen door je te verdiepen in een ogenschijnlijke saaie activiteit zoals de was doen of een maandrapport opstellen en dit met overgave en aandacht te doen.

Ook momenten waarop je even niets te doen hebt, kun je op dezelfde wijze benaderen. Geniet ervan en geef je tijd als het ware weg. Door er genereus en zorgeloos mee om te gaan, creëer je namelijk het gevoel dat je tijd in overvloed hebt. Een luxe die we ons allemaal zo af en toe eens zouden moeten veroorloven.

Bronnen
Crabbe (2016) Nooit meer te druk.

Geschreven door Femke Bekkema

Femke heeft Arbeids- en Organisatiepsychologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is freelance copywriter en schrijft webteksten, blogs en columns voor allerhande opdrachtgevers. Hiervoor heeft Femke gewerkt binnen het werkveld Arbeid en Gezondheid, met psychosociale arbeidsbelasting als aandachtsgebied. Door artikelen te schrijven voor PSYblog kan zij haar interesse in psychologie mooi combineren met het schrijverschap. Wil je meer weten over Femke? Kijk dan op haar website www.femschrijft.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *