Persoonlijke ontwikkeling en groei is heel belangrijk om een uitdagend en succesvol leven te leiden. Een manier om aan deze persoonlijke ontwikkeling te werken is zelfreflectie. En omdat men op de werkvloer soms blijft hangen in wat comfortabel is, is dit een goed beginpunt voor zelfreflectie. Maar ondanks dat iedereen wel een idee heeft over wat zelfreflectie inhoudt, is het niet altijd even duidelijk hoe je nou écht goed op jezelf moet reflecteren. Daarom leggen we dit in deze blog uit en hoe dit jouw persoonlijke ontwikkeling bevordert.

Stel doelen

Omdat zelfreflectie voor ieder persoon anders kan zijn is het goed om in kaart te brengen wat jij precies wilt bereiken. Wil je groeien, erachter komen wat je wil leren of een nieuwe interesse ontdekken. Ga bij jezelf na wat jij belangrijk vindt om te ontwikkeling en schrijf dit op.

Hoe begin ik met mijn zelfreflectie

Het kan best lastig zijn om zelfreflectie in jouw routine te verwerken en de beoogde resultaten te behalen.. Daarom hebben we de drie belangrijkste tips samengevat om je op weg te helpen.

Creëer routine

Belangrijk is om van zelfreflectie een gewoonte van maken. Door regelmatig te reflecteren creëer je namelijk meer zelfkennis. Je kunt bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag om 12 uur even stil te staan en te reflecteren op jouw gedrag en gevoelens van de afgelopen week. Zet dit moment in jouw agenda zodat je het niet kan vergeten 

Oordeel niet

Reflecteren is niet hetzelfde als evalueren. Bij een evaluatie denk je namelijk na over de positieve of negatieve waarde van iets. Bij een zelfreflectie laat je dit juist even terzijde. Je houdt jezelf een spiegel voor en staat stil bij hoe je te werk gaat, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dit voelt. Zorg dat je hierbij vooral open vragen stelt. Meestal beginnen deze met ‘wat’, ‘waar’, ‘wanneer’, ‘waarom’ en ‘hoe’.

Wees concreet

Wat maakt jou een goede werknemer en een gezellige collega? Wees concreet en benoem bijvoorbeeld niet alleen dat je een harde werker bent, maar bedenk ook concrete scenario’s waarin jij dit hebt bewezen. Belangrijke vraagstukken bij een concrete zelfreflectie zijn: ‘om welke situatie gaat het?’, ‘wat was hierbij mijn taak?’ en ‘wat was het resultaat?’.

Zelfreflectie brengt niet alleen voordelen mee voor jezelf, maar voor je werkgever. Het in kaart brengen van doelen en wat je nodig hebt om deze te bereiken zal er voor zorgen dat je productiever te werk gaat.

Geschreven door Daphne Maczolleck

Daphne Maczolleck is 23 jaar en werkt als digital PR medewerker bij YoungCapital. Ze studeert Media en Entertainment Management en is gespecialiseerd in nieuwe media. Door dit te combineren met haar kennis van recruitment schrijft ze interessante blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *