Een knoop in je maag, een brok in je keel. Als je een dierbare bent verloren, dan kun je lang rondlopen met een hoop verdriet. Maar wat als je vast komt te zitten en niet weet hoe je verder moet? Of gewoon wat extra hulp kunt gebruiken om met het verlies om te gaan? Dan kan een rouwcoach of rouwbegeleider je helpen. In dit artikel vertellen we je meer over professionele rouwverwerking. Ook lees je of de kosten voor verliesbegeleiding worden vergoed vanuit je basisverzekering.

Heb ik professionele rouwbegeleiding nodig?

Rouwen is altijd ingewikkeld. Hoewel het verlies er nooit minder op wordt, leren de meeste mensen er op den duur mee omgaan. Voor sommige mensen blijft het lastig te verwerken en ontstaan er ernstige problemen. Er kan dan sprake zijn van gecompliceerde rouw. Dit heet ook wel complexe rouw.

Als je last hebt van complexe rouw, dan heb je meestal last van een aantal van deze kenmerken:

 • Je vindt het moeilijk om goed te functioneren op werk.
 • Je beleeft weinig plezier aan de dingen die je vroeger leuk vond om te doen.
 • Je trekt je terug en bent liever minder vaak onder de mensen.
 • Het voelt alsof je geen doel hebt en alsof de toekomst nutteloos is.
 • Je voelt je verdoofd en afgestompt.
 • Je hebt moeite met het accepteren van het verlies.
 • Het voelt alsof je leven leeg en/of betekenisloos is.
 • Het voelt alsof een deel van je gestorven is, samen met je dierbare.
 • Je kijk op de wereld is negatiever.
 • Je bent erg geprikkeld, verbitterd en/of boos over het verlies.
 • Je hebt een verslaving ontwikkeld of vertoont ander schadelijk gedrag.

Herken je je in een paar van deze kenmerken en heb je er langer dan 14 maanden last van? Dan is het goed om professionele hulp te zoeken. Een rouwcoach zou dan een goede oplossing kunnen zijn. Deze biedt een luisterend oor, helpt je op weg bij verwerken en begeleid je in het rouwproces.

Goede rouwcoach kiezen

Op zoek naar een goede rouwcoach? Dan is dit goed om te weten: de titels ‘rouwcoach’, ‘verliesbegeleider’ en ‘rouwconsulent’ zijn niet wettelijk beschermd. Dit houdt in dat iedereen zich zo mag noemen, ongeacht iemands opleiding of werkervaring. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken of je rouwcoach aangesloten is bij een (beroeps)vereniging voor psychosociaal hulpverleners. Voorbeelden hiervan zijn het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV), de Landelijke Vereniging Psychosociaal Werkenden (LVPW), en de NVPA (Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen).

Vergoeding vanuit je zorgverzekering

De kosten voor professionele rouwverwerking en rouwcoaching worden niet gedekt vanuit je zorgverzekering. Als je geen aanvullende verzekering hebt, dan moet je de sessies dus zelf betalen. Betaal je extra zorgpremie voor een aanvullende verzekering? Dan kan het zijn dat de sessies gedeeltelijk worden vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar om na te vragen welk percentage van de kosten wordt gedekt. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Controleer ook of je een verwijsbrief en diagnose nodig hebt en of de kosten van je eigen bijdrage afgaan.

*Dit artikel bevat gesponsorde content. 

Geschreven door Univé

Univé is een coöperatieve verzekeraar zonder winstoogmerk. De verzekeraar is opgericht in 1794 en heeft inmiddels zo'n 1,6 miljoen zakelijke en particuliere klanten. Met al hun verschillende verzekeringen (van inboedelverzekering tot zorgverzekering en alles daartussenin) zorgen ze voor zekerheid bij schade en letsel. Al denkt Univé ook graag mee hoe dit voorkomen kan worden. Meer weten? Ga naar www.unive.nl.

2 comments

 1. Goed om te weten wanneer iemand wellicht baat heeft bij rouwverwerking. Rouw is voor iedereen weer anders en ik denk dat het belangrijk is om de juiste hulp te krijgen om dit proces dragelijker te maken. Zo kan je werken aan een positieve blik in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *