Je fouten toegeven is zwak. Je onzekerheid uitspreken maakt je een doelwit. Persoonlijke dingen delen zorgt ervoor dat anderen twijfelen aan je competenties.

Angsten als deze weerhouden ons van het tonen van kwetsbaarheid. Zeker op de werkvloer. En dat is zonde! Juist omdat gepaste kwetsbaarheid zorgt voor vertrouwen, innovatie en groei. In dit artikel, gebaseerd op het werk van onderzoekshoogleraar Brené Brown, lees je waarom.

Wat houdt ‘jezelf kwetsbaar opstellen’ in en welke positieve effecten heeft dit? 

Nieuwsgierigheid loont

Een voorbeeld van een kwetsbare eigenschap is nieuwsgierigheid. In de praktijk kan dit eruit zien als feedback vragen. Nieuwsgierig zijn naar hoe anderen jou zien. Jouw goede eigenschappen maar ook de welbekende ‘verbeterpunten’. Wie weet vertoon je destructief gedrag waar je je niet bewust van bent. En kun je dit met een paar simpele aanpassingen verbeteren. Met wat geluk ontdek je zelfs jouw verborgen talenten! Als je oprecht nieuwsgierig bent naar dingen die je niet weet, en dit ook durft uit te spreken, zullen anderen jou eerder als een transparant en open persoon ervaren. Het zorgt voor vertrouwen en dit werkt aanstekelijk. 

Durf je uit te spreken

Een ander voorbeeld van kwetsbaarheid is om hulp vragen. Of om iemand aan te spreken op gedrag waar je je niet prettig bij voelt. Wat voor jou heel duidelijk een probleem is, kan voor een collega onzichtbaar zijn. Bijvoorbeeld als iemand een ongepaste grap heeft gemaakt. Of wanneer je hoofd overloopt omdat je teveel hooi op je vork hebt genomen. Door te delen wat er bij jou speelt, zul je sneller hulp én begrip ontvangen van jouw teamleden. Hierdoor zul je sneller complexe problemen en conflicten oplossen.

Baanbrekend denkwerk

Tenslotte is kwetsbaarheid fouten durven maken. Ideeën opperen met het risico de plank volledig mis te slaan. De beste ideeën ontstaan namelijk in een veilige omgeving, waar oordelen achterwege worden gelaten. Het is niet voor niets dat er ‘geen slechte ideeën bestaan tijdens brainstormen’. Dit is een geweldige manier om creativiteit en innovatie te stimuleren. Hiervoor is het nodig om alle vormen van perfectionisme los te laten. Dit stelt je ook in staat om beter met verandering en onvoorziene situaties om te gaan. 

Dat klinkt super, maar hoe zorg je ervoor dat je niet doorslaat? Dat je teveel informatie deelt in jouw dappere poging om kwetsbaar te zijn? Ook daar heeft Brené Brown een helder antwoord op: door je bewust te zijn van je eigen grenzen.

Alles met iedereen delen is namelijk niet hetzelfde als kwetsbaarheid. Ongecontroleerd ventileren of al je frustraties op straat gooien evenmin. Echte kwetsbaarheid wekt – als het goed is – vertrouwen op. Blijf dus altijd authentiek en zelfbewust in je communicatie. Deel informatie constructief en op een manier waar jij je comfortabel bij voelt. Ervaar wat een ander teruggeeft en reageer daarop. Leer om de dialoog aan te gaan, in plaats van alleen maar te zenden. Dit is een proces waar je als persoon, maar zeker ook als team samen in kan groeien. 

Naast vertrouwen, innovatie en groei, zorgt kwetsbaarheid dus ook voor meer zelfbewustzijn en werksucces. Het sleutelelement om dit te laten slagen is ‘een veilige werkomgeving’. Dit valt of staat met de kwaliteit van leiderschap. Managers zijn al lang niet meer die onsympathieke schreeuwers in pak die ieder kwartier aan je bureau staan om je werk te controleren. Als het goed is leiden ze een team door duidelijke kaders en verwachtingen te scheppen. Ze creëren daarbij voldoende vertrouwen zodat iedereen zijn beste beentje voor durft te zetten. Het zijn de beste leiders die eerlijk zeggen als ze iets niet weten. Of als ze een fout hebben gemaakt. Hiermee geven ze het goede voorbeeld. 

Het effect: Vertrouwen binnen het team, elkaar willen helpen en samen naar een oplossing willen zoeken. Dat is de kracht van kwetsbaarheid op de werkvloer.

Na het lezen van ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown wist ik het zeker. Kwetsbaarheid is een effectieve manier om betere en authentieke connecties te maken. Deze bevinding baseert Brené Brown op jarenlang wetenschappelijk onderzoek. In haar boek licht ze uitgebreid toe hoe dit precies werkt. Voor iedereen die inspirerend leesvoer zoekt is dit zeker aan aanrader. 

 

Bronnen:
Brown, B. (2013, 3 april). De kracht van kwetsbaarheid: heb de moed om niet perfect te willen zijn (1ste editie). Lev.
Brown, B. (2019, 25 februari). Durf te leiden: De kracht van kwetsbaarheid voor moedige leiders (1ste editie). Lev.

 

Geschreven door Eva Venhuizen

Eva Venhuizen (Nijmegen) heeft van jongs af aan een passie voor schrijven ze tekenen. Na het afronden van haar studie Economische Psychologie heeft ze ruim 7 jaar in de arbeidsbemiddeling gewerkt. In 2023 maakte ze de overstap naar content marketing. Daarnaast is ze actief als freelance Tekstschrijver & Illustrator. Waar Eva blij van wordt? Organisaties helpen om hun verhaal over te brengen. Met een duidelijke tekst of pakkende visualisatie. En katten. www.craft-flow.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *