Luisteren naar onszelf, anderen en de wereld om ons heen. We zeggen wel dat we het doen, maar luisteren we echt? Diep en aandachtig? Het maakt een wereld van verschil hoe je luistert, terwijl het niet eens zo moeilijk is om met je volle aandacht te luisteren. Je moet alleen weten waarom en hoe!

Luisteren

Aandacht is eenvoudig, dat laat Cathelijne Esser ons in haar boek zien. We zijn alleen vergeten hoe we onze aandacht kunnen richten, hoe we echt luisteren naar onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Luisteren wordt immers vaak geassocieerd met gehoorzamen: we krijgen als kind regelmatig te horen dat we moeten ‘luisteren’, waarmee onze ouders of leerkrachten bedoelen dat we moeten gehoorzamen. Maar aan luisteren kleeft geen oordeel of consequentie: luisteren doe je vanuit onwetendheid, in stilte en met volle aanwezigheid. Luisteren kunnen we bovendien niet alleen met onze oren, maar met ons hele lijf. Als we er maar aandacht aan besteden!

7 sporen

Aan de hand van 7 sporen laat Cathelijne ons zien waar we naar kunnen luisteren. Ze legt uit waarom het zo belangrijk is om naar onder andere ons lichaam, onze creativiteit en onze leefomgeving te luisteren en hoe we dat doen. Ze geeft praktische handvaten, maar vertelt ook anekdotes. Zo kun je elk spoor apart van alle andere sporen lezen en op zichzelf begrijpen. Je begint bij het spoor dat je het meeste aanspreekt en volgt de sporen zo in je eigen volgorde.

Raak je in een spoor even de weg kwijt? Begin dan gerust opnieuw. Cathelijne vertelt soms behoorlijk uitgebreid, waardoor je kunt afdwalen als je juist nog zoekende bent in het volledig richten van je aandacht. Zo komt het misschien voor dat je passages wel twee of drie keer moet lezen voordat ze bij je binnendringen, maar als ze dat eenmaal doen, zul je begrijpen waarom je leest wat je leest.

Herkenbaar

Veel van de processen die Cathelijne beschrijft komen ons vrijwel allemaal herkenbaar voor. Zo zullen we allemaal wel eens meegemaakt hebben dat we ons hele lichaam voelen reageren op een angstige gedachte, terwijl er in werkelijkheid niets is om bang voor te zijn. Of voelen we heus wel aan onze lichamelijke reactie wat voor belangrijke beslissing we moeten maken. We zijn alleen niet meer gewend om naar al die sensaties te luisteren. Mooi is het dan ook om te lezen dat we die vaardigheid eenvoudig terug kunnen krijgen door onszelf erin te oefenen met alledaagse handelingen. Ga bijvoorbeeld eens wandelen in plaats van met de fiets of auto op pad! Zo ben je verplicht om te vertragen in een alsmaar versnellende wereld en heb je veel meer oog voor alles om je heen. Je ziet details in je eigen leefomgeving die je nooit eerder hebt gezien en zegt veel meer mensen gedag! Je komt meer in contact met jezelf, anderen en de wereld om je heen. Simpelweg door te kiezen voor een andere manier van jezelf verplaatsen!

Opnieuw leren luisteren

Wanneer je in het drukke leven van alledag soms het gevoel hebt jezelf voorbij te rennen, nergens écht aandacht voor te hebben en de tijd stop te willen zetten, kan opnieuw leren luisteren veel voor je betekenen. Verwacht geen wonderen van een boek, je zult het werk zelf moeten doen. Moeilijk is het echter niet, je moet er alleen voor openstaan. Al je zintuigen op scherp stellen en luisteren naar jezelf, anderen en de wereld om je heen. Vertragen en voelen. Wat je zoekt is dichterbij dan je denkt!

Geschreven door Giulia Califano - de Waal

Giulia is tekstschrijfster, blogger en yoga-instructrice. Onder de naam Schrijfmeisje schrijft ze allerhande teksten voor diverse bedrijven, van onderwijsinstellingen tot hoveniersbedrijven en van fietsenwinkels tot welzijnsinstanties. Als Renmeisje blogt ze over alles wat haar op dit moment in haar leven bezighoudt: gezondheid, sporten, zwangerschap, duurzaam leven en vooral veel lekkere recepten. Ze maakt voor haar stadsgenoten zelfs granola op bestelling! Al die verschillende werkzaamheden houdt ze in balans door regelmatig hard te lopen en zelf yogalessen te verzorgen. Meer weten over Giulia? Bekijk dan haar website www.schrijfmeisje.com!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *